У Києві поблизу ртутного заводу “Радикал” планують звести ЖК

14:05 07.05.2023

У Києві на території колишнього ртутного заводу “Радикал” планують розпочати будівництво житлових комплексів під прикриттям виділення житла для військових.

Про це виданню “Kиїввлада” на правах анонімності розповіло джерело в Київській міській раді.

У Київській міській раді стверджують, що оскільки зараз проти будівництва ЖК “Урбан парк” у Деснянському районі Києва ніхто не протестує, а екологічні проблеми забудовників не хвилюють, то територію забудови ртутної землі тепер хочуть значно розширити. Будівництво ЖК “Урбан парк” ведеться в одному кварталі з територією заводу “Радикал” і безпосередньо з нею межує.

Будувати мають намір під благим гаслом — “для військових”. Земельні ділянки під нову забудову будівельній компанії має передати державний “Укрексімбанк”. “Укрексімбанк” свого часу кредитував збанкрутіле підприємство “Бліц-Інформ”, що розташовувалося поряд із “Радикалом”. Після продажу майна “Бліц-Інформу” на аукціоні ще у 2019 році, банк одразу почав його оскаржувати, щоб повернути собі заставне майно і головне – землі”, — розповіло інформоване джерело в Київраді.

У квітні 2023 року за рішенням Північного апеляційного господарського суду “Укрексімбанк” нарешті досяг бажаного. Тепер державний банк нібито готується віддати земельні ділянки під забудову через новий аукціон наперед визначеному “переможцю”.

У Київській міській державній адміністрації тим часом готують зміни цільового використання землі і відповідний дозвіл для майбутнього будівництва. Мер Києва Віталій Кличко на процес відчуження ртутної ділянки та наміри її забудови поки що ніяк не відреагував.

Офіційної інформації щодо забудови житлом засміченої ртуттю та іншими відходами землі поки що немає.

Завод “Радикал” розташований поблизу станції метро “Лісова”. Раніше підприємство мало військове значення та частково було засекречене. У 1994 році його приватизували, а ще через два роки виробництво було повністю припинене. Проте з території заводу досі не вивезли залишки хімічного виробництва та не провели дезактиваційні роботи. За оцінками фахівців, рівень забруднення ртутними відходами навколишнього середовища перевищує норми від 3 до 35 разів.

 

Останні новини