У ДБР немає кримінальних справ проти Баканова

Автор: Ольга Даниленко
13:54 13.03.2023

Слідчі Державного бюро розслідувань не мають жодного кримінального провадження, яке б стосувалася дій колишнього голови СБУ Івана Баканова.

Матеріали службового розслідування щодо Баканова до ДБР не надходили.

Так відповіли на запит журналістів BBC News Україна у ДБР.

“У провадженні слідчих Державного бюро розслідувань кримінальні провадження, у яких перевіряється незаконна діяльність колишнього керівника СБУ Івана Баканова, не перебувають, про підозру останньому не повідомлялось, обвинувальні акти до суду не направлялись, матеріали службового розслідування щодо Івана Баканова до ДБР не надходили”, – відповіли журналістам.

Також журналістам BBC News Україна з власних джерел стало відомо, що службова перевірка в СБУ показала відсутність у діях колишнього очільника спецслужби порушень.

Раніше повідомлялося про завершення службового розслідування щодо голови СБУ Івана Баканова, однак він залишається під домашнім арештом в Україні. Про результати розслідування досі офіційно ніхто не повідомляв.

Нагадаємо, під час війни Росії проти України 17 липня 2022 р. президент Володимир Зеленський усунув голову СБУ Баканова з посади за ст. 47 дисциплінарного статуту ЗСУ – невиконання службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків.

Баканов є другом дитинства президента Зеленського, також він працював керівником студії “Квартал 95”. У травні 2020 р. на пресконференції Зеленський назвав Баканова найчеснішим головою СБУ за час незалежності.

Також слідчі ДБР розслідують кримінальні справи стосовно інших посадовців СБУ, які працювали під керівництвом Баканова. Зокрема, проти Олега Кулініча, який до березня 2022 року очолював управління СБУ по Криму. Його підозрюють в держзраді і роботі на Росію.

Крім того, Україна добивається екстрадиції із Сербії екскерівника ГУ внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. Його теж підозрюють у держзраді та допомозі російським військам у захопленні ЧАЕС. 

В одному зі своїх звернень у липні 2022 року Зеленський згадав про 651 кримінальне провадження про державну зраду та колабораційну діяльність працівників силових структур. За його даними, 60 працівників прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють з росіянами проти України.

Як повідомляв “ВК”, у Київській областізафіксували1200 воєнних злочинів військових РФ – масові вбивства, зґвалтування та катування мешканців українських міст.

Останні новини