Три важливі питання про інсульт

15:14 29.04

За даними МОЗ, за жовтень 2023-го року було діагностовано понад вісімдесят сім тисяч випадків гострого мозкового інсульту. Це число збільшилося під час повномасштабного вторгнення.

У етері Прямий FM лікар-невропатолог інсультного відділення Київської міської клінічної лікарні №18, Олена Оніщенко розповідає про те, як розпізнати ознаки інсульту та вчасно і коректно відреагувати на них.

Симптоми інсульту

Олена Оніщенко підкреслює різноманітність симптомів інсульту. Вони можуть проявлятися по-різному у різних людей і можуть бути легко проігноровані тими, у кого вже є проблеми зі зором чи загалом зі здоров’ям.

“Може бути порушення мови, може зниження сили м’язів обличчя, руки, ноги, а може бути розлад свідомості. Це теж характерно для інсульту. Можуть бути різні опорно-рухові розлади, парез, тобто зниження рухливості однієї половини тіла. Може бути різна просторова дезорієнтація. Координація рухів порушується. Може бути навіть одностороння сліпота або випадіння окремого поля зору.”

Поради щодо дії

Лікарка застерігає від самолікування та застосування “лайфхаків” чи народних методів лікування при симптомах інсульту. Зокрема від поколювання акупунктурних точок. Навіть якщо пацієнт впевнений у своїх методах, краще викликати швидку допомогу та звернутися до кваліфікованих фахівців.

“Коли стається така ситуація гостра, важка, то зазвичай включається більша панічна атака. І у цьому випадку краще не зашкодити. Краще викликати швидку, щоб приїхали фахівці і надали кваліфіковану допомогу. Бажано звернутися у перші хоча б чотири з половиною години, щоб провести пацієнту тромболізис, щоб не прогресувала симптоматика і пацієнт швидше відновлювався.”

Як розпізнати інсульт

Найчастіше, інсульт відбувається на фоні високого тиску. Окрім того, за словами лікарки, у перші години інсульт видає лише мова та порушення міміки обличчя. Складнощі із рухами кінцівок, зазвичай, проявляються лише через декілька годин після інсульту.

“Зазвичай може бути рухова функція ще не пошкоджена, тому що коли інсульт тільки першої години починається, це може бути тільки асиметрія обличчя. Або це може бути тільки нечітка вимова, або звичайне головокружіння. Оце те, що може почати, скажем так, у першу годину інсульту. І якщо його втратити, то потім надавати скажем так допомогу і швидке відновлення – ну трошки важче. Зазвичай чекають – “може воно пройде”. Тобто більше двадцяти чотирьох години, а коли воно не проходить, то тоді ми звертаємося до лікарні. Це неправильно. І тому. Зазвичай велика інвалідизація у пацієнтів, які втратили час”.

Відповідальна поведінка та правильна реакція можуть врятувати життя та запобігти ускладненням у випадку інсульту. Сучасна медицина навіть дозволяє позбутися наслідків інсульту, якщо по допомогу звернулися вчасно. Як саме — дізнавайтеся у етері Прямий FM.

Читайте також: Як запобігти домашньому насильству? Поради від адвокатки та правозахисниці

Нагадаємо, раніше фахівці розповіли як врятувати інтим, якщо друга половинка на війні.

Останні новини