Таємниця хрущовок: навіщо в старих будинках віконце між вбиральнею і кухнею та чи вписується воно в сучасний інтер’єр

Автор: Оксана Тупальська
13:37 15.12.2023

У квартирах, які будувалися у минулому столітті, були запроектовані віконця, які не відчиняються, однак поєднують кухню та вбиральню. Сучасні жителі хрущовок або замуровають такі вікна, бо не знають їхньої функціональності, або замінюють на сучасні, аби їх можна було відчиняти. То навіщо ці вікна?

Враховуючи, що запроектовані під час забудови вікна всередині квартири були глухими та подвійними, функцію вентиляції вони виконувати не могли і не можуть. Відтак, якщо люди вішають у ванній кімнаті (що є одночасно і ванною, і вбиральнею) сушити мокру білизну, потрібна додаткова внутрішня вентиляція.

Такі віконця не мають особливої користі і для рятувальників – бо якщо, припустімо, на кухні буде загорання чи задимлення і людина не зможе вибігти через двері, у вузьке віконце пролізти зможуть хіба що діти або дуже стрункі люди. Так само в бік кухні важко буде пробратися, якщо людина буде заблокована у ванній кімнаті.

Основний функціонал такого вікна – додаткове джерело природного світла. В 50-60 роках минулого століття, коли проектувалися хрущовки, був дуже поширений туберкульоз. Тоді вважалося, що збудник хвороби розмножується у темряві, тому в квартирах не повинно бути темних закамарків, і всі приміщення мають освітлюватися природньо. Відтак, придумали проміжні вікна між кухнею і вбиральнею.

Зважаючи, що кухні у хрущовках маленькі – у перших будинках складали 4 квадратних метри, то сонячні промені від вікна до вбиральні проникали легко та дещо її освітлювали.

Сучасні мешканці хрущовок так само можуть користуватися природним світлом, щоб забігти на хвильку до вбиральні та щось туди занести чи помити руки, а можуть замурувати вікно та зробити на його місці поличку з боку ванної кімнати або з боку кухні.

Звичайно, замуровувати віконце тальки тому, що воно є символом радянщини без сенсу – адже якщо до вас прийдуть гості, то вони ще під під’їздом побачать, що ваш будинок – не новобуд та не ЖК, зведений 5 років тому.

А ось як виглядають віконця у квартирах з сучасним ремонтом:

 

 

Раніше “ВК” розповідав, як в Німеччині проводили реконструкцію будинків, подібних до хрущовок – невеликі будівельні компанії швидко прибирали зайві перегородки, перетворювали балкони на лоджії, а лоджії – на кімнати, за кілька годин замінювали всі стояки, утеплювали та прикрашали фасади, навіть інколи зносили останні поверхи, щоб не встановлювати ліфти.

Більше про те, як до столиці привезли проекти хрущовок та чим особливі хрущовки Яблонського, читайте за посиланням. 

Останні новини