Страти, тортури, сексуальне насильство: ООН зібрала докази воєнних злочинів рф в Україні

Автор: Марія Супрун
06:39 24.09.2022

Слідчі від Організації Обʼєднаних Націй зібрали докази вчинення воєнних злочинів російськими військовими в Україні. Зокрема, в Київській області.

Про це заявив Ерік Моуз – голова Слідчої комісії Ради ООН з прав людини, пише Deutsche Welle.

Комісія працювала з травня над розслідуванням заяв про воєнні злочини в Київській, Харківській, Сумській і Чернігівській областях.

“Ми були вражені великою кількістю страт у районах, які ми відвідали. Зараз комісія розслідує такі смерті в 16 містах і селищах”, – сказав Моуз.

Слідчі спілкувалися зі 150 потерпілими і свідками злочинів та відвідали 27 населених пунктів, досліджували поховання, катівні та місця утримання полонених. Команда також досліджувала два повідомлення про неналежне поводження з окупантами з боку українських військових. 

У доповіді комісії виділено декілька сфер, в яких дії російської армії були особливо жорстокими. Йдеться про невибіркові напади на цивільні райони, страти, катування, сексуальне і гендерне насильство.

Знайшли докази невстановленої кількості російських солдатів, які скоїли злочини сексуального або гендерного насильства. Вік їхніх жертв коливався від 4 до 82 років.

Нагадаємо, ідентифікували ще одного “кадирівця”, який безжально вбив п’ятьох людей в Бучі.

Останні новини