Сьогодні легендарному Кузьмі Скрябіну мало виповнитися 55 років 

Автор: Ольга Даниленко
19:17 17.08.2023

Вже минуло 8 років після загибелі відомого музиканта Андрія Кузьменка у страшній аварії, але його пісні досі живуть у серцях багатьох киян.

Життя відомого українського артиста обірвалося на 46 році. Він був вокалістом, композитором, автором текстів пісень, телеведучим, продюсером та актором..

Не стало співака 2 лютого 2015 року. Життя музиканта забрала моторошна аварія, яка сталася у Дніпропетровській області, коли він повертався з гастролей додому. Загибель Кузьми сколихнула всю Україну.

Скрябін надихав, підтримував. Він завжди був чесним перед собою та іншими, ніколи не брехав. 

Кузьма з 2014 року не боявся називати війну війною, фінансово допомагав українським воїнам АТО, крив лайкою корупціонерів політиків, відкрито протистояв та висміював тих, хто дозволяв собі некоректні жарти у бік України. 

Артист в останні дні свого життя зробив демозапис композиції “С*ка-війна”. Пісню музикант присвятив війні яку розв’язала Росія на сході України у 2014 році. Композиція набула нових сенсів від 24 лютого 2022 року, коли почалася повномасштабна війна Росії проти України.

“Ти прийшла в мою хату, брудна і немита

І постукала в двері церковним дзвоном,

Не питаючи згоди до мене вселилась

І спокій забрала, не питаючи згоди.

Розтрощила мій дім і пішла до сусідів,

Хоч і їхні родини ні в чому не винні,

Поробила з людей страшних ворогів

І, рахуючи гроші, сміялась єхидно”.

Гурт “Скрябін” на чолі з Андрієм Кузьменком випустив чимало ліричних, романтичних, гостросоціальних та інших пісень, які з роками стали хітами. Минуло вже чимало років від їхньої прем’єри, однак треки й досі крутять на радіостанціях, а українці залюбки їх переслуховують. Згадати та послухати всі пісні Скрябіна можна за посиланням.

У 2020 році Кузьмі вручили звання Героя України (посмертно). 

Телеведучий Олексій Суханов згадав  цитати Кузьми Скрябіна:

  • “Люди! Гарного вам дня, хоча я навіть не знаю, що сьогодні – вівторок чи субота і пофіг, вбивай нахабність усмішкою”.
  • “Якщо немає націоналізму, немає нації, я так до цього ставлюся. Націоналізм має бути не агресивний, він повинен бути дипломатичний, інтелігентний, і тоді я його підтримую”.
  • “Політики – люди з інакшої планети, вони закони придумують для нас, щоб нас, як отару, тримати в якомусь периметрі”.

Скрябін продовжує жити у своїх піснях, які не втрачають актуальності й сьогодні. Його пісні виконують інші українські артисти. Росіяни, як завжди крадуть – перекладають на російську пісні Скрябіна й співають їх без посилання на автора. 

Українські виконавці не забувають про легендарного музиканта. У день народження Кузьми артисти вшановують його пам’ять та діляться спогадами.

Співачка Руслана зазначила, що сумує за Кузьмою Скрябіним. Також вона розповіла, що на своїх концертах завжди виконує пісню, слова до якої частково написав музикант.

“Сьогодні день народження нашого Кузьми! Андрійко! Я сумую за тобою… Ми всі сумуємо за тобою. На кожному концерті я завжди співаю пісню, до якої ти частково написав слова. Я знаю, що ти чуєш мене. Я знаю, що ти дивишся на нас і бачиш всіх нас з неба. Я знаю, що ти, як і багато інших українців, шлеш нам неймовірну силу вистояти і перемогти. Завдяки таким, як ти, ставала на ноги молода незалежна Україна у 90-х. Тому сьогодні тобі і всім, кого з нами немає, я говорю: “Ти ще відкриєш очі”. Такого, як ти, нема і не буде. З днем народження, Кузьма! Я знаю, ти чуєш мене!” – написала виконавиця.

Лідер гурту Антитіла Тарас Тополя зазначив, що пісні Кузьми Скрябіна ніколи не втратять своєї актуальності, скільки б років не минуло.

“55! З днем народження, Кузьма! “Я не твій брат, ти не сестра моя. Ніколи не розказуй мені – хто. І в чому я винен на нашій землі. Люди, як кораблі”, – твої слова, які ніколи не втрачають актуальності. А ми співаємо твої пісні, дослухаємося і стараємося не сумувати”, – написав музикант.

“Антитіла” – “Люди як кораблі”: дивіться відео онлайн.

Співак Дмитро Монатік зазначив, що пісні “Скрябіна” – вічні. Їх і досі слухають мільйони, а інші артисти виконують на своїх концертах.

“З днем народження, легендарний Кузьма Скрябін! Ваша музика живе крізь роки! З великою радістю і честю завжди виконуємо “Старі фотографії” на концертах, плекаючи та проносячи любов до нашої культури!” – зазначив Дмитро Монатік.

Дмитро Монатік – “Старі фотографії”: дивиться відео онлайн.

Додамо, сьогодні у Києві у Ботанічному саду ім. Гришка відбудеться концерт до 55-річчя Кузьми Скрябіна. Початок події о 19:00. Також 20 серпня хіти Скрябіна прозвучать в Одесі.

Дивіться також: Гурт БЕZ ОБМЕЖЕНЬ переспівав пісню Скрябіна (ВІДЕО)  

Нагадаємо, у Києві з’явився провулок Кузьми Скрябіна.

Останні новини