Соціологи з’ясували, які емоції відчувають українці до своєї держави

02:39 25.08.2022

Головна емоція, яку відчувають українці, думаючи про свою країну, – це гордість. Таких в Україні станом на кінець серпня 75%.

Про це свідчать результати опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг».

Серед інших емоцій, які викликають думки про державу, це сум, його відчувають 29% громадян, та радість – 26%. Близько 10% відчувають зацікавлення або страх щодо своєї країни.

Коли українці думають про себе, то емоції розділилися рівною мірою: люди відчувають гордість (34%), сум (31%), зацікавленість (29%), радість (23%). Загалом за останній рік вдвічі зросла гордість та радість за країну. На індивідуальному рівні також зросли показники гордості, водночас є приріст по суму і страху. При цьому страх і сум відносно себе більш виражені, ніж щодо країни. Аналогічно з гордістю.

Сум за країну відносно частіше відчувають мешканці півдня та жінки. Страх – жінки та бідніші категорії населення. На індивідуальному рівні страх частіше відчувають мешканці сходу, жінки та бідніші. Радість частіше відчувають молодші.

Опитування проводилося 17-18 серпня 2022 р. соціологічною групою «Рейтинг» серед населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Метод опитування: CATI – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Читайте також: Скільки українців готові до територіальних поступок заради миру – опитування

Останні новини