Сімейний лікар виїхав під час війни з Києва та покинув прийом пацієнтів: справа дійшла до суду

Автор: Оксана Тупальська
11:49 09.12.2022

З медичної установи Києва звільнили сімейну лікарку, яка не приходила до амбулаторії навесні 2022 року. Вона звернулася до суду з вимогою поновити на посаді та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Подання розглянув Шевченківський районний суд Києва. Відповідно до матеріалів справи, офіційною причиною звільнення було те, що на думку керівництва працівниця виїхала з Києва та не приймала пацієнтів. Як доказ – переписка про це у Viber.

Однак, місцевий суд прийняв рішення, посилаючись на практику Верховного суду, що Viber-переписка не є достатнім доказом, так само як і скрін-шот такої розмови онлайн.

«Роздруківка скріншотів переписки у месенджері не може вважатися доказом, бо не містить електронного підпису, який є обов`язковим реквізитом електронного документа, оскільки в такому разі неможливо ідентифікувати відправника повідомлення і зміст такого документа не захищений від внесення правок і викривлення», – цитує позицію суду Судово-юридична газета.

Водночас, враховуючи, що в умовах воєнного часу лікарка є військовозобов’язаною, а Київ не був окупованою територією в період її відсутності в амбулаторії, суд прийняв рішення, що звільнення відбулось законно.

Як вказано у матеріалах справи, сімейна лікарка навесні не виходила на роботу та була готова працювати дистанційно, про що попередила керівництво. А коли її прийом в медустанові припинили ставити її в робочі графіки, виїхала з Києва до Львова з донькою. Повернулася через півтора місяці – проте дізналася, що до робочого місця її більше не допускають.

У рішенні суду надали роз’яснення, коли відсутність особи на роботі більше 3 годин не вважається прогулом:

«Відповідно до сталої судової практики причину відсутності працівника на роботі можна вважати поважною, якщо явці на роботу перешкоджали істотні обставини, які не можуть бути усунуті самим працівником, зокрема: пожежа, повінь (інші стихійні лиха); аварії або простій на транспорті; виконання громадянського обов`язку (надання допомоги особам, потерпілим від нещасного випадку, порятунок державного або приватного майна при пожежі, стихійному лиху); догляд за захворілим зненацька членом родини; відсутність на роботі з дозволу безпосереднього керівника; відсутність за станом здоров`я».

Нагадаємо, лікарка пологового будинку у Ворзелі розповіла, як рятували життя під обстрілами. Також працівниця медустанови розповіла, як рятували поранених і хворих в Бучі. Також повідомлялося, що  у медустановах Київщини вкрай бракує лікарів та медсестер.

Останні новини