Що їсти, щоб легше перенести спеку: кілька простих секретів від відомої столичної дієтологині

Автор: Любава Лисичкіна
23:42 23.07.2023

Все стисло, коротко та зрозуміло: коротко про літнє пиття та “їдіння”.

Що їсти, щоб легше перенести спеку: кілька простих секретів від відомої столичної дієтологині
Світлодіодне освітлення

Свої рекомендації надала лікарка-дієтолого Оксана Скиталінська.

За її порадами, слід вживати:

  • більше різнокольорових овочів, ягід та фруктів – вони допомагають організму легше адаптуватися до високих температур;
  • не лише вода, але і електроліти, які ми втрачаємо з потом: калій, магній, натрій. Тому у воду можна класти тонесенькі пластиночки огірка, ягоди, а також воду можна ледь підсолювати, або випити склянку мінеральної солоної води.

Пити можна і прохолодні, і ледь гарячі напої (зелений та чорний чай). Пити стільки, скільки хочеться, без обмежень. Лише для людей із серцевою недостатністю пити менше.

Після кожної чашечки кави випити склянку води, бо кава ледь посилює діурез (сечовиділення).

  • легкозасвоювані білки: страви з яєць, исломолочного сиру, нежирної птиці та нежирної риби. Вони забезпечують амінокислотами печінку, яка бере участь у всіх обмінних процесах.
  • режим харчування теж спростити: обід можна і пропустити, замінивши салатом або склянкою кисло-солодких ягід з йогуртом.

Дієтологиня радить не вживати страви та напої, які сприяють загущенню крові, погіршують терморегуляцію, самопочуття та послаблюють імунітет: жирні, смажені, солодкі, алкоголь.

Приклад денного раціону:

Сніданок:

Яйце із салатом, заправленим йогуртом або сметаною, ягоди.

Кисломолочний сир із ягодами/овочами та сметаною/йогуртом.

Обід:

холодний суп: гаспачо або гаспачо-борщ, холодний борщ (польський), окрошка.

Вечеря:

риба варена/запечена з лимоним соком, овочеве холодне рагу, посипане зеленню.

Скиталінська говорить, що гарячих каш у цей час не хочеться, тому їх можна звести і до мінімуму. Протягом дня: вода, зелений чай, морс, айран.

Звісно, це узагальнене меню, кожен вже сам регулює за своїми потребами.

 Відомо, на лівому березі з’явився заклад з крафтовим та класичним пивом та великою літньою терасою.

Великий Київ у Google News

підписатися