Що має бути у великодньому кошику та яке значення свячених наїдків – пояснює священик ПЦУ

Автор: Оксана Тупальська
13:10 27.04

До Великодня залишилися лічені дні, відтак на часі дізнатися, що ж треба придбати та приготувати до кошика, аби на найбільшу християнську урочистість року піти на літургію, а опісля освятити присмаки. Рекомендації надав священик ПЦУ Архімандрит Софроній Чуприна.

Світле Воскресіння Христове це найголовніше. На превеликий жаль, люди забувають причину самого свята і акцентують увагу на тих дрібницях, які і не є для нашої душі, ні хорошими, ні поганими, але є традиції. Кошики це вже другорядне, потрібно зосередитися на тому, що ми святкуємо саме подію Воскресіння Христового, – розповідає отець Софроній Чуприна

Символ царства небесного та плоті христової

Так говорять про випечену паску та яйця. Пекти святковий хліб самостійно чи купувати, священик радить так: якщо робота на кухні не заважає пережити зустріч з Воскреслим, то можна попрацювати вдома. Якщо ж це відволікає та не дає зайвий раз зупинитися в тиші – варто купити та обирати те, що важливіше. 

Є головне, а є другорядне. Якщо людина витрачає час саме на підготовку, готує, прибирає, але при цьому не відвідує основні богослужіння, то це втрачає сенс святкування.

А от крашанки радить робити червоними. 

Є одне з передань стосовно цього. Коли усі апостоли розійшлися проповідувати Євангеліє по світу, Мучениця спасителя Марія Магдалена прийшла в Рим і проповідувала про Воскреслого Хреста імператору Тиберію. На знак своєї проповіді вона подарувала йому яйце, він не слухав її і, звичайно, не повірив в ці проповіді, що Христос міг воскреснути. Тиберій сказав, що повірить тільки тоді, коли це подароване яйце стане червоним. В ту ж мить, як говорить передання, це яйце з білого перетворилось на червоне.

Відповідно звідти пішла вже така традиція фарбування яєць саме в червоний колір, – розповів отець Софроній.

Перша ковбаска після 40 днів Великого посту

У традиції православної церкви дотримання посту із відсутністю вживання м’ясних страв є випробуванням плоті та жертвою Богові. Так і м’ясо у кошику є звісткою, що прийшло велике свято і піст завершився. 

Ми приносимо ці кошики саме для того, щоб освятити і вперше за 40 днів скуштувати ось ці продукти. Але це не про те, щоб прийти освятити і забрати додому – це поділитися з ближнім. Дуже добре, коли ми освятимо і поділимося, чи крашанкою, чи маленькою паскою з тими, хто потребує цього. 

Ділитися радить із сусідами, залишати пожертву в церкві, щоб потім смаколики відвезли до воїнів ЗСУ, які боронять країну, а також із потребуючими, яким також можна сказати “Христос Воскрес!”

Тобто поділитися цією звісткою, як колись Марія Магдалена поділилася з римським імператором. Так само й ми повинні, освятивши поділитися з нашими ближніми, і це вже буде наша невеличка милостиня, – пояснив Софроній Чуприна.

Раніше “ВК” розповідав, що у Софії Київській на Великдень, 5 травня, відбудеться масштабне святкове дійство. Заплановано Великодній концерт Хореї Козацької “Христос Воскрес! Воскресне Україна!” В концерті прозвучать пісні на Воскресіння Христове, піснеспіви з рукописних ірмолоїв, гімни доби Української революції 1917-1921 років та сучасні твори. Подія розпочнеться Великоднім дзвоном на дзвіниці Софійського собору, що є пам’яткою кін. 17 століття та одним з національних символів України.

@nataliia.zhuk Перевірений рецепт Паски 👇👇👇Інгредієнти: 👇👇👇 Тісто: ✅ 300 мл. теплого молока ✅ цукру ✅ 50 г живих дріжджів Духмяна Хата ✅ 8 шт жовтків ✅ 150-200 г цукру ✅ 10 г ванільного цукру ✅ борошно – 750г. ✅ 1/2 ч л солі ✅ 150 г м’якого, вершкового масла ✅ 150 г родзинок та журавлини ✅ 3-5 шт мигдалю d-110 – 5 шт. d- 90 – 1шт. Випікаємо у розігрітій до 170-180 °C приблизно 40-50 хв. Перевірений рецепт дуже смачної паски, простий та легкий в приготуванні. В миску наливаємо 300 мл теплого молока, туди ж додаємо столову ложку цукру та 50 г живих дріжджів. Для такого важливого рецепту обираю дріжджі Духмяна Хата @duhmyana.hata , бо я впевнена що вони справляться навіть з таким важким тістом, як на паску. Добре перемішуємо, накриваємо та залишаємо на хвилин 10-15 для активації дріжджів. А тим часом до жовтків додаємо цукор та ванільний цукор і збиваємо так щоб жовтки трішки посвітліли. За сімейними традиціями я щороку випікає паску, адже ніщо не може зрівнятися з ароматом смачних пасок у домі. Як бачите дріжджі активувалися, можна далі з ними працювати У глибоку миску просіюємо борошно, робимо невелику ямку і вливаємо розчину. Туди ж додаємо пів чайної ложки солі та взбиті жовтки з цукром, перемішуємо та додаємо розтоплене вершкове масло. Добре вмішуємо його в тісто, це приблизно займає 7-10 хвилин. Готове тісто накриваємо харчовою плівкою та рушником, і ставимо у тепле місце на одну годину. Заливаємо гарячою водою родзинки та журавлину. Потім висушуємо їх. Тісто збільшилося у три рази, і це завдяки моїм улюбленим дріжджам Духмяна Хата. Трохи обминаємо його. Та додаємо родзинки і журавлину, також я ще додала натертий мигдаль. Ще раз вимішуємо. Та змочуємо руки в олії і викладаємо тісто у формочки. Попередньо формочки я змастила олією. Наповнюємо їх на одну третю. Накриваємо та залишаємо ще на 20-30 хвилин. Ставимо випікати у розігріту духовку приблизно на 40-50 хв. Вони вийшли дуже пухкенькі в міру солодкі та дуже смачні. Охолоджуємо їх змащуємо глазур’ю та прикрашаємо. Друзі підтримуємо наші українські родинні традиції разом з дріжджами Духмяна Хата. #паска #рецептпаски #дріжджоветісто #дріжджі #духмянахата ♬ оригінальний звук – Смачні Рецепти

Останні новини