Росіяни хотіли хакнути комп’ютери дипломатів у Києві рекламою дешевих BMW

Автор: Ольга Даниленко
17:47 12.07.2023

Хакери, яких підозрюють у роботі на Службу зовнішньої розвідки РФ, спробували здійснити кібератаку на комп’ютери дипломатів у 22 іноземних посольствах, які працюють у Києві.

Хакери заманювали дипломатів рекламою дешевих вживаних седанів BMW та сподівались отримати віддалений доступ до їхніх пристроїв.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на звіт компанії з кібербезпеки Palo Alto Networks Unit 42.

У звіті йдеться, що у квітні 2023 року дипломат МЗС Польщі відправив до різних посольствах електронною поштою оголошення про продаж вживаного седана BMW у Києві.

Відповідне повідомлення перехопили російські хакери APT29 або Cozy Bear. Вони скопіювали оголошення, замаскували шкідливе програмне забезпечення під альбом фотографій автомобіля та розіслали низці іноземних дипломатів, які працюють у Києві.

Виявити атаку вдалося після того, як польський дипломат почав отримувати дзвінки, де потенційні покупці казали про занижену ціну автівки – € 7500. Так хакери намагалися привернути увагу більшої кількості людей, аби ті завантажили шкідливе програмне забезпечення. Хакери сподівались отримати віддалений доступ до пристроїв дипломатів.

Це приголомшливий масштаб для того, що, як правило, є вузько масштабними та таємними операціями вдосконаленої постійної загрози APT (абревіатура підтримуваних державою груп кібершпигунства, – ред.), – йдеться у звіті.

Дослідники Palo Alto Networks Unit 42 пов’язують фальшиву рекламу автомобіля зі Службою зовнішньої розвідки РФ, оскільки хакери використали певні інструменти та методи, якими раніше вже користувалися.

У 2021 році спецслужби США та Великобританії ідентифікували APT29 як підрозділ російської Служби зовнішньої розвідки”, – йдеться у звіті.

У звіті додали, що дипломатичні місії завжди будуть високоцінною мішенню для шпигунства.

Читайте також: Агресор тісне: кілька урядових сайтів перестали працювати

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня 2022 року було здійснено масштабну хакерську атаку на низку урядових сайтів. На головній сторінці сайтів було розміщене повідомлення провокаційного характеру. У СБУ  заявили, що кібератаку здійснили хакерські групи, пов’язані зі спецслужбами РФ.

 

Останні новини