Порошенко вимагає відкликати та звільнити Пристайка, який “відмовився” від НАТО

Автор: Володимир Хлєбников
13:17 14.02.2022

П’ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко вимагає від нинішнього глави держави Володимира Зеленського відкликати та звільнити посла України у Великій Британії Вадима Пристайка.

Про це народний депутат заявив під час засідання Погоджувальної ради 14 лютого, передає кореспондент “Великого Києва”.

Посол у Великій Британії Вадим Пристайко припустив, що Україна може відмовитись від вступу в НАТО, якщо її до цього змусять обставини. Міністерство закордонних справ України заявило, що слова Пристайка “вирвали з контексту”, а відмова від членства у НАТО “суперечить Конституції України”.

Вперше з часів Революції Гідності офіційний представник України на міжнародній арені робить заяву про відмову від НАТО. Цим український посол показав, що шантаж і залякування Путіна України працюють. Після обурення суспільства простого спростування буде мало. Єдиний спосіб довести, що позиція Пристайка це не позиція української влади і Зеленського, – негайно відкликати посла з Лондона і звільнити його з роботи“, – сказав Петро Порошенко.

Якщо Пристайко пропонує Україні відмовитися від НАТО, то краще Україні запропонувати Зеленському відмовитися від такого посла“, – додав лідер опозиції.

Читайте також: “Влада збожеволіла”. Порошенко заявив, що за вказівкою Зеленського блокується його участь у засіданні Ради Україна-НАТО

Після суспільного резонансу сам Вадим Пристайко пояснив, що курс України в НАТО залишиться у будь-якому випадку, але оскільки зараз наша країна не є членом Альянсу, то “в поточному моменті можливі компроміси“.

Як відомо, у лютому 2019 року Верховна Рада закріпила в Конституції прагнення України стати членом Європейського Союзу і НАТО. Відповідні зміни набули чинності. Водночас Росія на чолі з президентом Володимиром Путіним вимагала від Заходу “гарантій безпеки” у вигляді зобов’язань, що Україна не стане членом НАТО.

Останні новини