Порошенко пропонує негайно вирішити питання для збільшення обороноздатності

Автор: Любава Лисичкіна
21:33 27.01.2022

"Європейська Солідарність" зареєструвала проект змін до закону про державний бюджет, який передбачає 50-ти мільярдне збільшення фінансування Міністерства оборони, Збройних Сил України.

Як зазначив п’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко, завдяки цьому можна зробити і вирішити негайно питання для збільшення обороноздатності.
На думку Порошенка слід:
Перше – терміново підвищити грошове забезпечення українських військовослужбовців.
«У нас на сьогоднішній день левова частина, на жаль, не продовжує контракти, укомплектованість бойових бригад сягає 55%. Так ворога не зустрічають. Треба нарешті відірвати від вашого мегакорупційного «Великого крадівництва» і віддати гроші армії. Бо воїн має отримувати поза зоною проведення операції Об’єднаних сил або поза безпосередньою участю у бойових діях мінімум 25 тисяч гривень. А воїн на фронті – мінімум 50 тисяч гривень. Це – мінімальний рівень справедливості, який дозволить терміново укомплектувати, щоб ветерани повернулися у свої бригади, щоб запустити резерв першої черги. І якщо навіть не на три роки, то нехай на півроку укласти контракт або продовжити контракт і терміново наростити чисельність. Так само як і укомплектувати 10 тисяч штатних одиниць підрозділів територіальної оборони», –  заявив політик.
Друге – це спільне фінансування місцевих бюджетів і державного бюджету щодо розгортання територіальної оборони.
Третє – це є збільшення виробництва і закупівлі, як в рамках державного оборонного замовлення, так і за межами державного оборонного замовлення, сучасної і модернізованої військової техніки, доукомплектація стратегічного резерву.
«Щоб в умовах розгортання український воїн мав речове, харчове, медичне, а головне – військове забезпечення. Щоб українські Збройні Сили мали достатньо пального в стратегічному резерві і захистили державу. Не ухиляйтеся від цього», – зауважив Порошенко.
Політик  звернувся до прем’єр-міністра Шмигаля: «У вас є кошти, які виділені в рамках програми «ковідної тисячі». Дайте можливість, як ми робили в 2014-му, через мобільний телефон, банківські термінали, тим, хто бажає в добровільному порядку цю свою тисячу або півтори перерахувати на спеціальний рахунок Міністерства оборони, спеціальний позабюджетний фонд, кошти з якого мають бути використані лише на два напрямки».
Порошенко пропонує купити  бронежилети і кевларові шоломи, бо з 2019 року Збройні Сили України, «привіт» переслідувачам генерала Марченка, припинили закупівлю бронежилетів взагалі.  А такж  зробити  медичне забезпечення воїнів: ліки, обладнання, доукомплектація польових шпиталів – це є те, що сьогодні може допомогти армії.
«Дайте можливість, прийміть на позачерговому засіданні уряду, можливість напрямку використання коштів «ковідної тисячі» саме для підтримки Збройних Сил, для підтримки національної безпеки держави», – зауважив нардеп.
Порошенко говорить, що не трабе жодної паніки, бо треба думати не про те, нападе Путін чи ні, а про те, як ми дамо йому спільну відсіч.

Останні новини