Попросіть сусідів підключити Wi-Fi: у Мінцифри закликають готуватись до перебоїв інтернету

Автор: Оксана Тупальська
15:12 31.10.2022

В умовах зникнення зв’язку через вимкнення світла користувачів інтернету попросили розпитати сусідів, якими мережами вони користуються та мати гостьовий Wi-Fi.

Про це заявив керівник з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації України Андрій Набок в ефірі Українського медіа-центру.

“Запитайте сусідів у своїй багатоповерхівці, котрі мають не такого, як у вас постачальника інтернету – чи мають вони Wi-Fi. Аби у випадку відключення у вашій квартирі можна було звернутися по альтернативний. Так само майте відкриту мережу, резервну для інших. У нас в Україні дуже розвинутий телекомунікаційний ринок. Тому, якщо живете у місті, у вас у домі присутні декілька інтернет-провайдерів. Дуже малоймовірно, що всі присутні у вашому будинку інтернет-провайдери перестануть працювати”, – сказав Андрій Набок.

Читайте також: Досвід киян: заощаджувати світло ефективніше всім будинком

Оператори зв’язку отримали техніку від держави, яка має підтримувати роботу в умовах відключення електропостачання. Відтак, якщо зникає інтернет – варто його шукати та тримати павербанки зарядженими.

“Починаючи з літа ми передавали операторам як бензинові генератори, так і системи збереження електроенергії, які нам передала компанія Tesla. Відповідно, деякі ключові вузли операторів зарезервовані. Навіть якщо пропаде електроенергія, інтернет має працювати. З мобільним зв’язком ще з весни створена можливість перемикатися автоматично на іншого оператора у випадку зникнення мережі у вашого. Однак це лише для голосового зв’язку, не для інтернету. Хочете бути в мережі – тримайте в хаті кілька карток різних операторів хоча б із мінімальним поповненням, щоб в разі потреби ввімкнути та мати 3G від іншого постачальника”, – розповів представник Мінцифри.

Користувачів, які до початку повномасштабного вторгнення мали 5G, у профільному відомстві просять зачекати – бо інтернет нового покоління передано для потреб ЗСУ.

“Таким радіочастотним ресурсом користуються військові. Ведуться перемовини між провайдерами та деякими відомими сервісами, щоб знайти альтернативні методи отримання 5G під час війни”, –зазначив Набок.

Нагадаємо, у вранці 31 жовтня через пошкодження енергооб’єкту біля Києва 80% споживачів столиці залишилися без водопостачання.

Також, через знеструмлення на низці тролейбусних і трамвайних маршрутів у Києві були вимушені організовувати автобусне сполучення.

Останні новини