Як покращити систему донорства в Україні?

16:02 26.05

До повномасштабного вторгнення в Україні було двісті тисяч пацієнтів на рік, які потребують переливання крові.

Про це у етері Прямий FM заявила Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Зараз потреба у крові значно зросла, у звʼязку з бойовими діями. У цьому матеріалі — про те, як система донорства в Україні адаптується, та з якими викликами стикається сьогодні.

За словами Славінської, громадські організації сьогодні прагнуть залучати більше людей до донорського руху у спосіб, який для них зручний та цікавий. На її думку, важливо, щоб донорство було природним і легким процесом, а не вимушеним через обставини. Тому ДонорUA створили власного бота на платформі ChatGPT. За допомогою цього інструменту, донори можуть дізнатися, де саме потрібна їхня група крові, як підготуватися до здачі крові, що потрібно робити і де саме можна здати кров. Інший спосіб залучення — поєднання донорства із цікавими заходами.

” Ми, наприклад, в квітні зробили вісімнадцять подій, де можна було здати кров. Ну там, якщо взяти робочі дні квітня, то це фактично кожного дня ми були десь, де можна було здати кров. В досить таких нетривіальних місцях – типу церкви. Так, нещодавно були на Сихові, і навіть в костелі Святого Миколая на Велико Васильківській можна було. Священники здавали кров. Це щось було дуже феєричне. І всі, до кого ми звертаємося, охоче відгукуються: і церкви, і університети, і державні установи, і бізнеси. Ми щасливі мати співпрацю з усіма, скажемо так, стейкхолдерами цього руху. І щасливі, що люди, які і не б не уособлювали себе і поряд з донорськими рухом на сьогодні стають пліч опліч і розуміють, що це питання і їхнє в тому числі. Це не питання тільки держави, донор ЮА і пацієнтів. Це також питання кожного з нас.”

На думку Славінської система крові в Україні потребує змін. Поки що пацієнти змушені самостійно шукати донорів, але громадський сектор працює над покращенням процесу. В ідеалі — ні пацієнти, ні донори не мають займатися логістикою.  Однак, вона підкреслює, що незважаючи на складні умови Україна справляється з цими викликами досить добре, хоча ще є багато потенціалу для покращення системи крові, щоб вона могла витримати масовані обстріли та екстремальні умови.

“На сьогоднішній момент – чому мені так здається, бо ми спілкувалися з великою кількістю країн і службами крові в інших країнах – жодна країна не підтверджує той факт, що вони мають настільки потужну систему крові, що при таких масованих обстрілах і таких екстремальних умов, в яких ми живемо, їхня б система витримала. Тобто це надзвичайний виклик. І мені варто сказати, що Україна справляється досить непогано з цими викликами. Хоча потенціал говорить про те, що це може бути дуже потужна система, яка може вистояти і забезпечувати потреби попри все це. Ну тобто  Україна закриває свої потреби, але хаотично, не системно. І це має свої наслідки. Це має інфекційні наслідки”

Детально про проблему пошуку донорів для родичів, та як вдалося скоротити пошук донора крові з тижнів до 20-ти хвилин — у етері Прямий FM.

Останні новини