Плавають хати та городи: світові науковці визначатимуть ризики для затопленого Демидова

Автор: Оксана Тупальська
14:17 27.03.2023

Ризики для жителів селищ Демидова та Козаровичів від розливання річки Ірпінь, що сталося під час наступу росіян навесні минулого року, вивчатиме група міжнародних експертів. Вода затопила 120 домогосподарств, люди не можуть ростити городину та побоюються, що залишаться без хат. Про долю селища кореспондент «Великого Києва» розпитав місцеве керівництво.

Фото: Селище Демидів влітку 2022 року

Козаровицьку гідротехнічну споруду підірвали у лютому-березні 2022 року, щоб зупинити російські танки. Рівень води після деокупації частково знизили, проте не повністю – в оборонних цілях. Відтак, минулого літа місцеві мешканці ловили рибу на полях, де до вторгнення пасли худобу, взимку село перетворилось на суцільну ковзанку,  жителям бракувало питної води, а двори були вкриті товстою кригою. Дотепер залишаються залитими двори, погреби та городи.

«Селищна рада спільно з Міжнародною неурядовою некомерційною організацією ACTED Ukraine та партнерською гуманітарною організацією Ініціатива IMPACT/REACH проводить інтерактивні обговорення з представниками громадськості, науковцями та управлінцями, задля розробки рекомендацій в рамках дослідження на час дії проекту «Зональна оцінка ризиків та підтримка планування в громадах на випадок надзвичайних ситуацій», – розповів кореспонденту «ВК» селищний голова Володимир Підкурганний.

Жителі Демидова з весни минулого року отримують допомогу від місцевої ради, запевнив селищний голова. Це помпи та бензин для відкачування води з підтопленого масиву, а також невеликий набір харчів.

«Місцеві жителі спільно з селищною радою здійснюють закупки бензину. Зниження рівня води здійснюється на регулярній основі шляхом її відкачування починаючи з квітня 2022 року. Жителі підтоплених будинків отримують гуманітарну допомогу у виді продуктових наборів та гігієнічних наборів, твердопаливних котлів та інших видів допомоги за попереднім зверненням до гуманітарного штабу», – сказав Підкурганний.

Він додав, що мешканці затоплених господарств отримали разову допомогу – по 20 тис. грн.

Раніше «ВК» розповідав, що під час окупації був вимушений виживати зоопарк “ХІІ місяців” у Демидові – хижаки їли по 4 кг м’яса раз на 4 дні.

В червні минулого року жителі підтопленого села перекривали рух транспорту під Києвом. Після чого, уже в липні заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко мешканцям обіцяв, що вода швидко відступить. Тоді ж люди самотужки відкачували воду, попри обіцянки влади.

Останні новини