Після надважкої мінно-вибухової травми хірурги дістали з серця аеророзвідника півторасантиметровий уламок

Автор: Любава Лисичкіна
20:56 23.04

Порятунок 42-річного Романа можна назвати справжнім дивом. Спочатку дев’ять днів коми. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми йому пошкодило ділянку у правій частині мозку. Була уражена ЦНС та внутрішні органи. Серед численних поранень найважчим було - дістати цей уламок, який застряг у стінці аорти.

Про порятунок захисника розповіли у Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова.

Транспортувати пацієнта до інституту Амосова було небезпечно. Щоб врятувати чоловіка, наш завідувач відділення хірургії аорти Віталій Кравченко вирішив поїхати до Львова, де разом із командою кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона, врятували життя чоловіку.

“Операція пройшла успішно. На щастя вдалося підійти під уламок. Повністю його мобілізувати. І тільки після цього почалася профузна кровотеча. Але ми були готові до цього і ми практично ушили місце травми на дузі аорти”, – ділиться доктор медичних наук Віталій Кравченко.

Увесь цей час поряд з військовим його кохана Оксана. Перед війною вони тільки одружилися і навіть не встигли набутися разом. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення чоловік приїхав із-за кордону, де працював водієм і добровольцем пішов до ЗСУ. Був аеророзвідником. Та в грудні минулого року зазнав важкого поранення.

«Ми вийшли на позиції і тільки підійшли до бліндажа, як до нас прилетів дрон. Далі нічого не памʼятаю», – згадує про той день Роман. Тоді один з його побратимів загинув на місці, а Романа доправили до шпиталю.

За цей рік він пройшов непростий шлях лікування. Спочатку дев’ять днів коми. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми йому пошкодило ділянку у правій частині мозку. Була уражена ЦНС та внутрішні органи.

Нині захисник проходить реабілітацію. Через пошкодження мозку у нього була паралізована ліва рука, порушена ходьба та координація. Але після тижня занять з фізичним терапевтом він зумів зробити свої перші кроки. Надалі на Романа чекає тривала реабілітація.

До слова,  подарований шанс на порятунок отримали 8 українців, яким пересадили органи.

Останні новини