Перші дні війни: у столиці український підрозділ розстріляв військових 101-ї бригади – думали ДРГ  

Автор: Ольга Даниленко
14:07 27.02.2023

На проспекті Перемоги 26 лютого 2022 року український підрозділ прийняв за диверсантів та розстріляв впритул вісім військовослужбовців 101-ї бригади. Розстріл спочатку був проголошений “боєм” та “знищенням ДРГ”.

Зокрема, біля метро “Берестейська” невідомий український підрозділ прийняв кілька машин за диверсійно-розвідувальну групу РФ. В цих автівках пересувались вісім українських військовослужбовців. Всі вони були розстріляні впритул. Загинули сім солдатів строкової служби та їхній командир Юрій Сирота. 

Наразі провадження розслідує ДБР. 

Про це повідомив військовий журналіст, головний редактор “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов. 

До журналіста звернулася мати одного з вбитих військових – 20-річного Руслана Чумаченко Марина Толкаченко, аби надати справі розголосу та притягнути винних посадових осіб до кримінальної відповідальності. 

Бутусов також наголосив, що на початку повномасштабного вторгнення через погану організацію та управління “дружнім вогнем” були розстріляні десятки військових та цивільних.

“Бо ті, хто замість підготовки розповідав, що “не треба провокувати, будемо їсти шашлики у травні”, раптом 24-го наказали роздавати автомати з машин випадковим людям навіть без паспортів. І відсутність підготовки обернулась справжньою панікою та багатьма смертями”, – наголосив Бутусов на своїй сторінці у Facebook. 

Також журналіст повідомив, що наразі невідомі факти про виявлення у Києві жодної справжньої ДРГ. 

“Розстріл на “Берестейській”, та інші розстріли машин у Києві у лютому відбувались у глибокому тилу, дуже далеко від фронту, без будь-якого контакту з реальним противником, і сама обстановка ніяким чином не було схожа на дії “ДРГ”, і не вимагала відкривати вогонь неподалік центру міста по машинам, які пересувались по місту. До речі, попри розмови керівників що ніби-то диверсанти діяли у Києві – жодної справжньої ДРГ виявлено не було, ніяких фактів їхніх дій на даний момент у Києві нема”, – пояснив Бутусов. 

На думку військового журналіста, десятки смертей військових та цивільних можна було б попередити: “провести розгортання сил ТРО вчасно, хоча б за місяць чи хоча б за тиждень до початку війни”.

Дивиться також: Залужний передав до музею робочу карту російської ДРГ, яка мала б оперувати на лівому березі Києва  

Нагадаємо, 27 лютого секретар Київради Володимир Бондаренко повідомив, що у Києві на вулиці Теліги диверсійно-розвідувальна група РФ розстріляла родину з трьома дітьми. Батьки та одна дитина загинули. Дівчину звали Поліна, вона вчилася у 4-му класі. 

Як повідомляв “ВК”, 15 серпня 2022 року начальник поліції Києва Іван Вигівський розповів, що у Києві затримано 313 потенційних учасників 23-х ДРГ: “Звісно, не всі факти знайшли своє підтвердження, але ці 313 осіб, які пройшли через обліки, передані СБУ”. 

Останні новини