“Ощадбанк” продає під забудову ділянки на березі Микільської Слобідки, які мають статус парку

Автор: Галина Ворона
16:58 24.04

Державний банк "Ощадбанк" вчергове намагається продати берег Микільської Слобідки. Мова йде про три ділянки площею 6 га, які міська влада хотіла викупити для створення парку. Новий аукціон призначено на 15 травня.

Київська міська рада вже засудила намір “Ощадбанку” продати скандальні ділянки.

За словами заступник міського голови – секретаря Київради Володимира Бондаренка, наразі ці ділянки утворюють цілісну берегову лінію із зоною відпочинку, пляжем, скейт-парком, баскетбольним майданчиком і зеленою зоною.

Він зауважив, що на вимогу киян у 2018-2021 роках Київрада підтримала створення парку “Микільська Слобідка”, і для цього ще у 2019 році прийняла рішення про викуп трьох ділянок площею понад 6 гектарів. Після переговорів було затверджено розмір викупної ціни земельних ділянок у сумі 182,84 мільйона гривень. І у 2021 році Київрада ухвалила чергове рішення, яким підтвердила намагання викупити ці ділянки для потреб киян.

На момент підготовки цього рішення “Ощадбанк” листами запевнив, що готовий розглянути повідомлення про прийняте рішення щодо надання своєї згоди для проведення переговорів стосовно умов викупу земельних ділянок. Утім, наразі бачимо інше намагання – продати ці ділянки у приватну власність, чим породити новий етап конфлікту навколо їх можливої забудови”, – розповів посадовець.

Володимир Бондаренко наголосив, що у 2023 році Київрада надала вказаним земельним ділянкам статус парку, проте їх продаж на аукціоні з цільовим призначенням 03.15 “Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови” робить неможливим створення парку “Микільська Слобідка”.

За його словами, місто позбавлене можливості викупити земельні ділянки на відкритих торгах “зважаючи на складну нинішню ситуацію Києва з використанням коштів місцевого бюджету, спричинену введенням у країні воєнного стану”.

Київрада вже зверталась до “Ощадбанку”, щоб не допустити продажу цих ділянок щонайменше до завершення воєнного стану, а за можливості – вжити заходи щодо передачі вказаних земельних ділянок до власності територіальної громади столиці для створення спортивно-рекреаційних зон, як того вимагають кияни. Тому позиція Київської міської ради щодо цих земельних ділянок беззаперечна і лише одна: жодної забудови на цих територіях бути не може! Це мають зрозуміти зацікавлені у придбанні вказаних ділянок потенційні покупці-інвестори. Максимум, який може дозволити територіальна громада Києва, – це використання вказаних земельних ділянок в якості зелених зон”, – пояснив заступник міського голови.

Він додав, що Київрада та її виконавчий орган не погодять на них жодних будівельних робіт на цих землях, навіть якщо вони будуть продані. додав Володимир Бондаренко.

Нагадаємо, намір забудовника забудувати парк на Микільсько-Слобідській викликав стійкий громадський спротив. З огляду на це Київрада вирішила була викупити у забудовника скандальні ділянки на Микільсько-Слобідській та доєднати їх до парку відпочинку “Микільська слобідка”. 

Останні новини