Нове житло дешевшатиме: мають значення попит, темпи будівництва, війна

Автор: Любава Лисичкіна
14:44 16.12.2023

У 2024 році на нове житло попит залишатиметься низьким. Тому ціни на квартири в новобудовах навряд чи піднімуться більш ніж на 3-5%, що вдвічі нижче за прогнозовану інфляцію.

Фото: ілюстративне

Як розповів  співзасновник та керуючий партнер INSPI Development Володимир Семенцов, на первинному ринку існує міцний зв’язок війни, попиту, темпів будівництва, якістю ЖК, способів придбання, курсу валют та собівартості будівництва. І саме на цьому має ґрунтуватися цінова політика девелоперів.

“Проте вже зараз деякі компанії озвучують власні комерційні плани щодо підвищення цін в їх об’єктах на 10-15%. Це здається очікуваним загальноринковим трендом, але навряд чи звучить переконливо та коректно по відношенню до всього ринку”, – зауважик експерт.

Як пояснив Семенцов,  дещо абсурдно, коли в об’єктах з нульовим чи кволим попитом за стабільної собівартості стрімко зростають ціни. У середньому по ринку збільшення цін може не перевищити 3-5%.

В той же час, купити квартиру на вторинному ринку Києва стало дорожче. За останні півроку ціни на квадратні метри тут зросли на 2 660 грн – з середніх 51 500 грн до 54 – 160 грн. Відчутно здорожчали вони і за місяць – на 1 322 грн.

До слова,  визначення запитів громад, врахування потреб маломобільних груп населення та побудова інфраструктури – у Києві відбувся конгрес відбудови.

Останні новини