На Київщині перевірили можливість спалаху інфекцій: які ризики виявили

Автор: Галина Ворона
16:29 06.06.2022

Щоб не допустити спалаху інфекційних хвороб, одразу після деокупації територій спеціальні групи фахівців досліджують воду, повітря та ґрунт. Наразі повністю проінспектовані на предмет спалаху інфекційних хвороб Київська та Житомирська області.

Про це сьогодні розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Відразу після деокупації на цих територіях починають працювати спеціалісти обласних або міських центрів контролю та профілактики хвороб. Команда з фахівців заходить у свій сектор, який попередньо розділяють, і перевіряють зразки питної води, ґрунту, повітря. Щоб переконатися, що ця територія безпечна для повернення мешканців. Якщо за результатами досліджень виникає підозра, що ситуація небезпечна, то всі результати досліджень публікуються у відкритому доступі. Окремо ми маємо результати про аварії на хімічних заводах, АЗС та інших потенційно небезпечних об’єктах. Головна мета всіх перевірок – не допустити спалаху інфекційних хвороб“, – пояснив він.

За словами Ігоря Кузіна, у Київській області така робота проведена вже у 159 населених пунктах. Також було проінспектовано 48% Чернігівської та 70% – Сумської області. 

За результатами перевірки виявлено 4 напрямки небезпеки:

  • показники якості питної води. У Київській області з 20 зразків 2 не відповідало показникам.
  • підтоплені території.
  • поширення інфекційних хвороб.
  • тимчасова зупинка вакцинації.

Головний санітарний лікар наголосив, що особливо критична ситуація в Маріуполі – причина – стихійні поховання та відсутність питної води.

Ризики будуть лише збільшуватися, враховуючи температуру повітря: “Говорити про те, що на 100% чекаємо спалахи хвороби ми не можемо. Але всі передумови є“.

Для того, щоб попередити розвиток хвороб, необхідно ще раз нагадувати людям правила використання питної води.

Читайте також: Майже 100 тисячам маріупольців загрожує смертельна небезпека через холеру

Нагадаємо, в улюблених дітьми “кіндерах” знайшли небезпечну харчову інфекцію.

Останні новини