Можуть сісти на 8 років: СБУ викрила блогерів, які «засвітили» роботу ППО під час атаки на Київ

Автор: Вікторія Мілюта
10:58 17.05.2023

Служба безпеки України викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які «засвітили» роботу протиповітряної оборони під час нічної атаки на Київ 16 травня.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Були встановлені особи шістьох мешканців столиці, які опублікували у мережі інформацію про роботу сил ППО під час обстрілу міста.

Серед іншого – вони зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет. Тим самим могли розкрити місцеположення та специфіку роботи нашої протиповітряної оборони.

Як було встановлено, за лічені хвилини ці відео «підхопили» численні Телеграм-канали та російські пропагандистські пабліки.

Крім того, кіберфахівці заблокували роботу онлайн-камер у місті, які автоматично фіксували роботу української ППО.

Читайте також: Для захисту столичного неба створюють нові мобільні групи ППО 

За даними слідства, ці відеокамери належать декільком столичним комерційним структурам. Зазначається, що доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола «користувачів», які виклали відео нічної атаки на Ютуб.

«Отриману таким чином інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України», – відмітили в СБУ.

У блогерів провели обшуки, у них вилучили мобільні телефони і комп’ютери, які вони використовували для поширення контенту.

За вказаними фактами слідчі зареєстрували кримінальне провадження. Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

Раніше повідомлялося, що під час атаки на Київ у РФ слідкували за роботою ППО через камери відеоспостереження.

Останні новини