Мобілізовані шукають безкоштовні обстеження: як підготуватись у військо

Автор: Оксана Тупальська
18:40 27.01.2023

Отримання у воєнкоматі повістки у військо мало – мобілізований має самостійно пройти медичне обстеження та зібрати всі довідки. Жителі регіону розповідають, як потрапляли на аналізи та діагностику.

Житель Борщагівки Володимир Цеповатенко під час візиту до воєнкомату отримав рекомендації їхати на безкоштовні аналізи в поліклініку до м. Вишневого. Аби далеко не добиратися, вирішив пройтися в себе в громаді по медичним закладам, поцікавитись, чи можна там:

«Щоб зекономити час і нерви, беріть одразу після військомату направлення на аналізи в свого лікаря. І обов’язково в паперовому вигляді також. Це для того, щоб в Вишневому у вас прийняли аналізи, бо в Петропавлівській Борщагівці не всі роблять безкоштовно», – розповів зрештою Володимир.

Він також додав, що ЕКГ вдалося безоплатно зробити в амбулаторії на Борщагівці, біля дому.

«Флюрографію я робив в Боярці безкоштовно і заходив без черги, бо там купа хворих і черга на кінець місяця. Кажіть, що мобілізований і проходьте, лікарі там з розумінням ставляться. Приймають до 14.00. тільки йдіть одразу на рентген, на запис не ходіть», – зазначив мобілізований.

Таким чином, перед відправкою для виконання настільки важливої місії, як оборона рідної землі від окупантів, чоловік мусів об’їздити кілька місцевих установ і у трьох різних населених пунктах проходити обстеження, які за логікою, мав би виконати за кілька годин в найближчому медзакладі в пішому доступі від хати.  

Перелік аналізів та обстежень для отримання призовником висновку про придатність до військової служби чималий. Зокрема, відповідно до  Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України кожен призовник оглядається:  хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, за наявності медичних показань лікарями інших спеціальностей.

Перед оглядом усім призовникам слід здати аналізи та провести необхідні процедури:

  • загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), антиген до вірусу гепатиту «В» (HBsAg), антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном (RW);
  • визначається група крові та резус-належність;
  • проводяться флюорографічне обстеження органів грудної клітки;
  • профілактичні щеплення у відповідності з календарем профілактичних щеплень;
  • електрокардіографічне дослідження;
  • особам, яким більше 40 років, обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор.

Нагадаємо, «ВК» розповідав, з якими хворобами не мобілізують. А також чи законною є вимога заповнення повістки безпосередньо перед врученням.

Останні новини