Майже половина українців схвалюють рішення про визнання ветеранів УПА борцями за незалежність України

Автор: Галина Ворона
09:56 08.05.2021

Майже половина українців схвалюють прийняте Верховною Радою у 2018 рішення про визнання борцями за незалежність України ветеранів Української повстанської армії.

Про це свідчать результати загальноукраїнського опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. 

Згідно з опитуванням, 46% українців позитивно ставляться до рішення української влади про визнання воїнів  (УПА) борцями за незалежність України.

Проти цього – 29%, 9% респондентів відповіли, що їм байдуже, і ще 16% не визначилися.

Більшість підтримує це рішення у західному та центральному регіонах (80% та 47% відповідно).

У південному та східному регіонах підтримують це рішення по 20–25%.

Також у центральному, південному та східному регіонах є близько по 20% тих, хто поки не визначилися зі своїм ставленням, але ці люди не висловлюють негативного ставлення до визнання воїнів УПА борцями за незалежність України.

Молодь більше схиляється до підтримки цього рішення (50% «за» і 19% «проти» серед групи 18–29 років, а серед людей, яким за 60 років – 42% «за» і 39% «проти»).

Є вікові відмінності і всередині регіонів. Зокрема, серед молоді півдня та сходу України близько по 30% тих, хто підтримує та хто не підтримує це рішення, решта ставиться байдуже або не визначилася.

Читайте також: Геть згадку про окупантів. Станцію “Героїв Дніпра” пропонують назвати на честь Героїв УПА 

До слова, це саме опитування показало, що понад 40% наших співвітчизників підтримують ідею відзначати і День пам’яті та примирення, і День перемоги над нацизмом.

Останні новини