Літаки Медведчука та Козака також під санкціями РНБО

10:30 03.02.2021

Літаки нардепів від ОПЗЖ Віктора Медведчука й Тараса Козака також потрапили під санкції РНБО, які підписав президент України Володимир Зеленський.

За даними видання “Дзеркало тижня“, літаки вже були перереєстровані у Молдові через загрозу санкцій. Джерело в СБУ зазначило, що після накладення санкцій ці літаки не можуть входити у повітряний простір України, здійснювати посадки на території України, брати пасажирів тощо.

Медведчук і Козак постійно користувалися ними для прямих перельотів в Росію, що, як відомо, заборонено.

Зауважимо, 16 вересня 2015 року набуло чинності рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)“, під які потрапив ряд російських авіакомпаній, в тому числі найбільша – “Аерофлот“. У відповідь Росавіація з 25 жовтня 2015 року ввела повну заборону на використання повітряного простору РФ для авіакомпаній України. У листопаді 2015-го Державіаслужба України повідомила російську сторону про заборону транзиту через Україну для авіакомпаній РФ з 26 листопада.

Однак Медведчук і деякі його соратники неодноразово здійснювали перельоти чартерними рейсами у РФ, зокрема для зустрічей з президентом РФ Путіним.

За даними журналістів “Схем“, Віктор  Медведчук регулярно зловживає своїм статусом уповноваженого України на переговори з РФ по звільненню полонених й використовує своє виняткове право прямого авіасполучення з РФ не тільки у державних цілях, але і в власних. За даними журналістів на 2018 рік Медведчук літав до Росії 21 раз. Аналіз списків пасажирів його приватного літака показав, що найчастіше з ним напряму до Росії літає його давній політичний соратник, нардеп від ОПЗЖ Козак, який не має стосунку до процесу переговорів щодо звільнення бранців Кремля. Зокрема у 2018 році Козак вісім разів літав разом із Медведчуком до Російської Федерації, з яких 7 разів до Москви і один – до Анапи.

Також нагадаємо, 2 лютого 2021 року президент України Зеленський ввів у дію рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо нардепа від ОТЗЖ Тараса Козака. Також на 5 років ввели санкції проти каналів 112-Україна, NewsOne, ZIK – Новий формат, Аріадна ТВ, ТВВибор, Партнер ТВ і Лідер ТВ, телерадіокомпанія 112-ТВ, НОВИНИ 24 ГОДИНИ, Нові комунікації.

У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу, звинувативши Зеленського в “політичній розправі над неугодними ЗМІ“. Вже вночі телеканали 112-Україна, NewsOne і ZIK почали відключати від ефіру різних мереж.

Останні новини