Київ-радіоактивний. Проблема утилізації небезпечних відходів досі не вирішена

20:18 25.11.2020

Спецкомбінат "Радон" розташований біля Феофанії, що в межах Києва. На цьому підприємстві розміщено близько 2,5 тис. тонн радіоактивних відходів різних видів з багатьох регіонів України.

Про це заявив голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтин Яловий на своїй сторінці в Facebook.

Зазначається, що небезпечні відходи зберігаються у застарілих сховищах, які поступово руйнуються, а окремі науковці стверджують, що у випадку аварії тут може трапитись новий Чорнобиль.

У 1995 році одне з приміщень комбінату залила вода, стався викид небезпечної радіоактивної речовини тритію, але належних висновків так і не було зроблено.

За час роботи ЧАЕС на ній накопичилися тисячі елементів небезпечних ядерних відходів. Тому останнє десятиліття здійснювалось будівництво нових сховищ, здатних зберігати відходи ядерного палива протягом ста років. Нова система утилізації небезпечних речовин коштувала 412 мільйонів євро, проте вона призначена лише для ядерних відходів Чорнобильської АЕС”, – розповів Яловий.

Як повідомлялось раніше, У ЧАЕС випробують корейські технології дезактивації радіації. У разі позитивних результатів випробування Чорнобильська АЕС отримає додаткову технологію дезактивації з правом використання виключно на промисловому майданчику станції.

Читайте також: Киянин влаштував сафарі в зоні ЧАЕС і вбив лося

Останні новини