Контрабандист із Києва хотів вивезти за кордон старовинну книгу вартістю 10 тисяч доларів

19:34 17.03.2023

Контрабандист намагався перевезти на територію Польщі старовинну книгу XVII століття «Пролог», яку ще називають Синаксар чи Синаксарій. Це православний збірник житій святих, повчань тощо, розташованих у календарному порядку відповідно до церковних свят.

Про це розповіли у Київській обласній прокуратурі.

Як зазначили у відомстві, обвинуваченого затримали під час спроби перетину митного кордону. Чоловік приховав старовинну книгу у валізі серед особистих речей. Раритет виявили митники в ході огляду. Згідно з висновком експерта, вартість вилученої книги становить понад 10 тисяч доларів.

Читайте також: Техніка Apple та електронні цигарки: експосадовець столичної митниці викрав зі складу товарів на 41 млн грн 

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно жителя Києва за фактом закінченого замаху на контрабанду культурних цінностей (ч. 2. ст. 15, ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу). Санкція статті передбачає від трьох до семи років ув’язнення.

Нагадаємо, київські митники викрили у міжнародному поштовому відправленні старовинну ікону кінця ХІХ – початку ХХ століття – “Богоматір “Тихвинська” знаменитого борисівського іконописного промислу. Цей предмет, що становить культурне надбання українського народу, пересилали за кордон під виглядом фурнітури. 

Останні новини