“Коли портрет Булгакова облили фарбою, лишили як є, бо це теж історія”, – позиція музею щодо майбутнього скульптури

Автор: Оксана Тупальська
12:13 25.04

У Літературно-меморіальному музеї Михаїла Булгакова не планують змінювати зовнішній вигляд меморіальних згадок про письменника, так само як і змивати з дошки з портретом фарбу, яку вилили громадські активісти. Як відомо, понад 6 тисяч киян підтримали петицію на сайті Київради з вимогою усунути пам'ятник та меморіальну дошку Михаїла Булгакова з публічного простору міста Києва. Відтак, тепер чекають на рішення міських депутатів.

Людмила Губіанурі згадує інцидент, коли 16-річний киянин пофарбував дошку на фасаді музею Булгакову. Каже, що знає, хто цей юнак. 

Це син нашої ведучої Марічки Падалко і її чоловіка Єгора Соболєва. В 16 років це нормально. Я б теж йшла б таке робила, – говорить директорка музею. 

Та пояснює, чому працівники установи не стали відмивати червону фарбу:

Чому ми не прибираємо цієї фарби – це теж комунікація. І не pзбираємось поки що. Але ми наполягаємо на тому, що все-таки треба краще історію вивчати, а не прибирати. Це наша реальність. От ми зараз в такій реальності. Це наші настрої, наші емоції. І ми теж маємо на них реагувати, – каже Губіанурі.

На запитання про те, яку наукову роботу планують у музеї, доповідачка повідомила, що нині в планах музейників робота над дослідженням історії садиби, у якій розташований музей.

Виникає нова інформація, нові документи. Це допоможе врятувати будинок. Тому що справа навіть не в тому, що це Музей Булгакова, але завдяки тому, що цей будинок став музеєм, його взагалі вдалось врятувати від знищення. Він був в такому жахливому стані, що його збиралися знищити, – розповідає директорка Літературно-меморіального музею Михаїла Булгакова.

Раніше “ВК” розповідав, що Олег Слапоспицький поширив петицію, де просить міську владу “здійснити організаційно-правові заходи щодо повного усунення (демонтажу) з публічного простору пам’ятника М. А. Булгакову (Андріївський узвіз 13), меморіальної дошки М. А. Булгакову (Андріївський узвіз 13), перейменування та зміни експозиції філії комунального Музею історії міста Києва – Літературно-меморіального музею М. Булгакова (Андріївський узвіз 13)“.

Останні новини