Коли білка мало ви дратівливі, вам важко схуднути, погано спите – як вплинути на процеси і що їсти

Автор: Любава Лисичкіна
05:43 04.03

Білок - цеглинки на якому функціонує багато процесів. Це не тільки будівельний матеріал для м’язів.

Про це ідеться у дописі нутріциолога Анастасії Голобородько.

За словами фахівчині, є сторона переїдання – забагато мʼяса, процесованого, інтенсивного вигодовування тварин, промислового молочного. А є – необхідна сторона, з риби та морепродуктів, субпрдуктів, інколи якісного мʼяса та рослинних білкових продуктів – бобових,   насіння, горіхів.

“Білки витрачаються, білки НЕ запасаються та білки повинні надходити щодня. Якщо споживаємо мало, падає й синтез вироблення власних білків. Окрема тема – здоровʼя ШКТ, щоб ще засвоювати продукти нормально”, – зазначає Голобородько.

Коротко про білок

Білки – довгі ланцюги амінокислот і про кожну можна робити окрему презентацію.  Амінокислот 21, 12 наше тіло може синтезувати саме, а 9 незамінних нам треба отримувати з їжі.

Якщо коротко:  тваринні продукти містять ВСІ незамінні амінокислоти. Рослинні (окрім сої, в сої все повноцінне) – хто 10, хто 18, а хто 8 амінокислот, говорить нутриціолог.

Що відбувається, коли білка мало:

  • ви дратівливі, білок є нейротрансміттером для нейромедіаторів регулювання настрою; погано концентруєтесь;
  • вам важко схуднути і набрати вагу також;
  • погано спите;
  • є порушення менструального циклу;
  • нестача амінокислот веде до дефіциту мінералів;
  • погано регуюється тиск;
  • амінокислоти роблять певний детокс, наприклад, виводять аміак, а коли його не виводити добре, є туман в голові;
  • тирозин регулює роботу щитоподібної залози, а це впливає на настрій;
  • погано загоюються рани.

До слова, кардіолог розповіла  про вигорання: яким воно буває та очевидні симптоми для перевірки свого стану.

Останні новини