Кличко підтримав перейменування Повітрофлотського на проспект Європейського Союзу

Автор: Ольга Даниленко
12:24 29.09.2023

На сайті Київради знов зареєстрований проєкт рішення, у якому пропонується перейменувати Повітрофлотський проспект. Цього разу на проспект Європейського Союзу. Проєкт зареєстрував голова КМДА Віталій Кличко. 

Раніше кияни не підтримали таке перейменування. 

Відповідний проєкт Кличка зареєстрований на сайті Київради.

У проєкті рішення, мер столиці пояснив, що його метою є “деколонізація топоніміки в місті Києві шляхом перейменування приведення назви проспекту Повітрофлотського у Солом’янському та Шевченківському районах міста Києва до норм українського правопису”. 

Читайте також: Чому Повітрофлотський проспект потрібно перейменувати – документ

Нагадаємо, за офіційним висновком Експертної топонімічної комісії Києва та Українського інституту національної пам’яті Повітрофлотський проспект та вулиця дерусифікації чи декомунізації не підлягали, адже сучасна назва проспекту з 1963 року, і не містить ознак пов’язаних з комуністичним режимом. Однак вулиця та проспект потрапили у список на дерусифікацію.

Тоді у додатку “Київ Цифровий” 38% киян підтримали рішення Експертної комісії КМДА та вирішили залишати назву Повітрофлотський проспект у столиці – вона асоціюється виключно з історією розвитку повітроплавання.  30% віддали голоси за перейменування на честь “Європейського Союзу”.

Депутати Київради від “Європейської Солідарності” виступали за зміну назви, пояснюючи, що Повітрофлотський проспект у Києві отримав свою назву “в ознаменование развития и укрепления Красного Воздушного Флота” та пропонували змінити назву – проспект “Європейського Cоюзу”.

Як повідомляв “ВК”, 15 червня столичні депутати не підтримали проєкт рішення про перейменування проспекту Повітрофлотський на проспект Повітрянофлотський.

Останні новини