Основні вимоги до роботи кафе і ресторанів з 11 травня:
- проведення термометрії всіх працівників перед початком робочого дня;
- обслуговування дозволяється лише на виніс за попередніми замовленнями або на літніх майданчиках просто неба;
- на вході необхідно розмістити антисептики;
- адміністрація та персонал повинні контролювати і забезпечувати умови щодо запобігання чергам;
- меню має розташовуватися поруч з місцем видання замовлень, давати його клієнтам не можна;
- замовлення повинні видаватися виключно в одноразовому посуді та закритій тарі;
- працівники повинні використовувати засоби індивідуального захисту, а роботодавець має забезпечити їх п’ятиденний запас;
- кожні дві годин приміщення треба обробляти мийними та дезінфеційними засобами;
- місце повинне бути обладнане пристроями безконтактної оплати.
Читайте також: Ресторатори влаштували перформанс-протест під Офісом президента – що вимагали
Перукарні також повинні подбати про безпеку відвідувачів і працівників. Окрім обов’язкового температурного скрінінгу, що є основною рекомендацією для майже всіх закладів, МОЗ також радить:
- дотримання часового інтервалу не менше 15 хвилин між відвідувачами для виключення контакту між ними;
- обмежити перебування сторонніх осіб в приміщенні, за винятком не більше одного з батьків, які супроводжують малолітніх дітей або осіб з інвалідністю;
- облаштування зон з антисептиками на вході;
- перебування не більше однієї особи на 10 квадратних метрів,
- дистанція між місцями – не менше двох метрів,
- працівникам, що надають послуги та іншому персоналу обов’язково використовувати медичні маски або респіратор та одноразові рукавички;
- дезінфекцію після кожного клієнта.
Читайте також: Бізнес вийшов на Майдан – підприємці вимагають можливості працювати
У зонах відпочинку – парках, скверах, садах, оранжереях під відкритим небом, музеях під відкритим небом, лісопаркових та прибережних зонах, відкритих спортивних майданчиках відвідувачі мають право гуляти групами не більше 3 осіб.
Їх адміністрації повинні:
- розмістити на території зон та при вході до них правила та обмеження щодо їх використання,
- оцінити місця потенційного скупчення відвідувачів (пам’ятки, зони відпочинку тощо) та розмістити поруч з ними додаткову інформацію щодо індивідуальних заходів профілактики та важливості соціального дистанціювання;
- забезпечити функціонування туалетів на території зон, наявність рідкого мила, антисептиків при вході до них та їх регулярне прибирання та дезінфекцію;
- не допускати проведення організованих заходів та подій на території зон відпочинку, функціонування атракціонів та розважальних заходів тощо;
- не допускати функціонування окремих зон, користування якими на період карантину заборонено та обмежити доступ до них.
Читайте також: На в‘їзді в парк з тюльпанами – кілометровий затор
Нагадаємо, 4 травня уряд втретє продовжив карантин до 22 травня – правда, з низкою пом’якшень, які почнуть діяти з 11 травня. Так, з 11 травня в країні відкриють парки, сквери, зони відпочинку, об’єкти індустрії краси, літні майданчики ресторанів, бібліотеки, зможуть працювати нотаріуси, лікарі-стоматологи, аудитори, заклади оптової та роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, крім фудкортів, розважальних зон і кінотеатрів в ТРЦ.
План зняття обмежень, що опублікував прем’єр Денис Шмигаль, передбачає 5 етапів – відновлення роботи метрополітену після карантину відбуватиметься у два етапи. 5 травня голова уряду заявив, що після 22 травня карантин імовірніше продовжать.
Столична влада теж розповіла що відкриють в Києві з 12 травня. 5 травня мер Віталій Кличко повідомив про відкриття 5 ринків Києва і дозвіл на продаж «швидкої» їжі та напоїв у МАФах.