Карантин, день 546. Вчені з’ясували, як рівень цукру в крові впливає на важкість перебігу COVID-19

Автор: Галина Ворона
08:29 09.09.2021

Швейцарський науковий проект Blue Brain за допомогою нейронної мережі проаналізував сотні тисяч досліджень про коронавірус, щоб зрозуміти, чому одні люди переносять хворобу безсимптомно, а інші потрапляють до лікарень і навіть помирають.

Карантин, день 546. Вчені з’ясували, як рівень цукру в крові впливає на важкість перебігу COVID-19

Про це пише видання EurekAlert.

Команда скористалась відкритим на час пандемії доступом до 400 тисяч досліджень про SARS-CoV-2 та інші коронавіруси, де були опубліковані повні тексти майже третини з них.

Пошук виявив роботи, які вказували на метаболізм глюкози як на найбільш часто згадувану біологічну змінну, тож дослідники сфокусувалися на роботах, що розглядали рівень цукру в крові в контексті респіраторних захворювань і коронавірусу. Так вони змогли вивчити роль цього показника на різних етапах зараження і захворювання.

Виявилося, що високий рівень глюкози пов’язаний з більш важким перебігом COVID-19: від ураження легень до тромбозів і поліорганної недостатності. Саме ж підвищення показника можуть викликати аномальний метаболізм, прийом ліків або внутрішньовенне введення моносахарида.

Blue Brain підкреслює, що результати не підтверджені експериментально, і називає свої висновки гіпотезою.

Читайте також: Любителі спиртного заражаються коронавірусом частіше і хворіють важче

Нагадаємо, Київ та три області України можуть вийти із “зеленої” зони карантину.

Великий Київ у Google News

підписатися