Кабмін до кінця місяця ввів карантин вихідного дня – що працюватиме

15:30 11.11.2020

Кабінет міністрів України підтримав введення на всій території країни карантину вихідного дня до 30 листопада. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду сьогодні, 11 листопада.

Жорсткий карантин діятиме з 00:00 суботи до 00:00 понеділка. Перші обмеження запровадять вже 14 листопада. Є ймовірність що такий карантин продовжать до грудня.

Так, у вихідні дні в країні будуть працювати лише продуктові магазини, аптеки (зокрема ветеринарні), транспорт та автозаправки.

Заборонено роботу торгово-розважальних центрів, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, театрів, а також проведення масових заходів.

Також буде введена заборона на прийом відвідувачів в ресторанах, кафе та установах розважальної сфери. Заклади громадського харчування зможуть працювати виключно на виніс.

З 10 до 12 години запроваджують пріоритетні години для обслуговування пенсіонерів.

Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому Уряд та МОЗ, разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень. Міністерство охорони здоров’я розробило зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні «карантину вихідного дня”, – зазначив премєр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, нові обмеження неприємні та болісні для багатьох представників бізнес-спільноти, що зайняті у ресторанній, розважальній та культурній сферах. Тому уряд готовий підставити плече, аби підтримати підприємців під час посиленого карантину вихідного дня. Зокрема, будуть відновлені та розширені наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою);
  • можливість застосування механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною, що ми зараз оговорюємо з Торговельно-промисловою палатою;
  • продовження реалізації програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто мова йде про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.

За словами Зеленського, карантин вихідного дня триватиме кілька тижнів. Раніше Рада схвалила штрафи за неносіння масок у громадських місцях.

Нагадаємо, сьогодні проти карантину вихідного дня під Кабмін вийшли ресторатори та зазначили, що ресторани не є основним місцем розповсюдження коронавірусу (ФОТО).

Останні новини