Хто з відомих киян проти знесення Арки Свободи у Києві і чому

Автор: Галина Ворона
17:28 23.04

Рішення Мінкульту про виключення Арки Свободи у Києві з реєстру нерухомих пам’яток, внаслідок чого вона може бути демонтована, викликало дискусії серед киян. Багато хто вважає, що демонтаж Арки Свободи у Києві не на часі, оскільки потребує значних коштів, а це неприпустимо під час війни.

Зокрема, проти демонтажу виступає заслужена артистка України Ольга Сумська.

“Нещодавно була біля нашої арки і чула, як молодий чоловік спілкувався по телефону: «Так, чекаю тебе біля арки Свободи…Домовились…”. Наші діти вже й не згадають попередню назву! Я коли уявляю собі масштаб цих робіт – демонтаж на величезному пагорбі, куди вмонтовано на сваях цю гігантську арку, сотні дерев, які спиляють, мені стає страшно… Про мільйони, які будуть витрачені на це все, ми теж знаємо…Так от, найголовніше – яку таку загрозу нашій національній гідності несе ця арка? Давайте спитаємо людей, як вони ставляться до знесення арки Свободи! Може, воно зараз не на часі?”, – пояснила вона свою точку зору.

Журналіст Дмитро Фурдак вважає, що радянські часи нагадує не Арка Свободи, а рішення про її знесення.

“Я категорично проти знесення Арки свободи Українського народу! Вибачте, але це перебор у стилі радянського союзу. Бо: Арку вже перейменували, треба лише знести ще групу бояр та козаків, які нині обнесені парканом. Ця Арка давно не асоціюється з якоюсь там дружбою між Україною та росією. За такою логікою станцію метро “Дружби народів” треба було не перейменовувати, а закрити повністю. Ця Арка є одним із впізнаваних візуальних символів Києва, одним із улюблених місць відпочинку. Її можна пофарбувати у синьо-жовті кольори, у червоно-чорні, можна розмалювати краєвидами України, можна наклеїти шеврони підрозділів ЗСУ, але вже точно не зносити! Демонтаж такого об’єкту – це недешево”, – пише він.

Він закликав тих, хто планує демонтаж Арки, “отямитися, не влаштовувати полювання на відьом і не шукати зради там, де її нема”.

Читайте також: Замість знесення – перебудова: колишня Арка дружби народів може стати меккою для туристів та історичною книгою 

Нагадаємо, у КМДА назвали поспішним рішення Мінкульту про демонтаж колишньої Арки дружби народів у Києві.

Раніше “ВК” розповідав, що Арка дружби народів втратила статус пам’ятки історії. Бо колишній об’єкт культурної спадщини – Монумент на ознаменування возз’єднання України з росією, розташований у столичному Хрещатому парку, не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. А Мінкульт, розповідаючи про рішення, повідомив, що “тепер немає перешкод для її демонтажу”. 

Останні новини