Деркач, Козак, Кузьмін, Медведчук – більше не громадяни України

Автор: Ольга Даниленко
23:25 10.01.2023

У вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський повідомив, що позбавив громадянства підозрюваних у державній зраді й оголошених у розшук екснардепів вже забороненої ОПЗЖ Андрія Деркача, Тараса Козака, Рената Кузьміна та вже обміняного кума Путіна Віктора Медведчука.

Звернення можна подивитися за посиланням.

Андрій Деркач

З 2020 році Деркач перебував під санкціями США ввів за сприяня втручанню РФ у президентські вибори у США.

У 2021 році нардеп Олександр Дубінський заявив що Офіс президента причетний до оприлюднення нардепом Верховної Ради Андрієм Деркачем “плівок Порошенка – Байдена”.

Дубінський стверджував, що Арахамія “намагається замести свої сліди в справі “Порошенка-Байдена”.

У вересні 2022 року НАБУ та САП заочно повідомили  про підозру Деркачу у держзраді та незаконне збагачення та оголосили його у розшук.

За даними САП, в ході досудового розслідування встановлено, що народний депутат за період 2019-2022 рік одержав щонайменше 567 тис. дол. США від правоохоронних та розвідувальних органів рф за підривну діяльність проти Україні, зокрема дискредитацію України на міжнародній арені, погіршення дипломатичних відносин зі США, а також ускладнення інтеграції України до ЄС та НАТО.

У НАБУ нагадали, що саме Деркач був автором “сенсаційних” повідомлень у 2019 році про нібито “тиск з боку посольства США на правоохоронні органи в Україні” та “корупцію у корпорації “Бурісма”. Озвучував їх український нардеп, але поцілити вони мали в тодішнього кандидата в президенти США Джо Байдена.

У  грудні 2022 році Мін’юст США звинуватив Деркача у шахрайстві, відмиванні грошей та порушенні санкцій, запроваджених проти нього в США у 2020 році

 Тарас Козак

 За даними слідства Тарас Козак наразі переховується  на території Росії. З лютого 2021 року літаки Козака та Медведчука потрапили під санкції РНБО.

Також у 2021 році Печерський районний суд Києва наклав арешт  на майно нардепа Тараса Козака. Під санкції потрапили телеканали, які офіційно належать нардепу: 112-й, NewsOne та Zik. До санкцій ці телеканали забезпечували українських глядачів проросійською повісткою дня.

Однак, крім офіційно задекларованого майна, яке все ж потрапило під санкції, Козак має ще низку активів, які ці санкції оминули. Все це майно зареєстроване на родичів, а за сумісництвом і бізнес-партнерів народного обранця.

Ренат Кузьмін

 У жовтні 2022 року Кузьміну повідомиоли  про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, нардеп напередодні та після повномасштабного вторгнення РФ в Україну розміщував у соціальній мережі, мережі Інтернет та мобільному додатку пропагандистські матеріали на шкоду країні.

Наразі встановлюється місцеперебування народного депутата. За місцями його можливого перебування вже проведено понад 20 одночасних обшуків за місцями його можливого перебування.

Віктор Медведчук

Нардеп-втікач, кум Путіна Віктор Медведчук після вторгнення Росії наприкінці лютого. Він втік з-під домашнього арешту 27 лютого, на третій день війни.

Медведчука затримали 12 квітня 2022 року, коли, замаскувавшись під українського військового, намагався втекти за кордон.

Перше звинувачення Медведчука – держзрада та розграбування національних ресурсів України в окупованому Криму. Правоохоронці, підозрюють, що Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти й газу в Чорному морі.

Також, на думку слідства, у 2020 році Медведчук передав Росії інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ.

У другій справі Медведчука підозрюють у державній зраді, а ще – у сприянні діяльності терористичної організації шляхом організації поставок вугілля з ОРДЛО на підконтрольну Києву територію України.

Наприкінці 2022 року кума Путіна обміняли на 215 українських військових, з них – 108 бійців “Азову”.

На початку січня 2023 року в єпархіях УПЦ (МП) виявили агітаційні листівки Медведчука та російські “триколори”.

Читайте такожСтала відома доля яхти Медведчука, яку заарештували в Хорватії

Останні новини