Чи є життя без одноразових стаканчиків? В Україні можуть заборонити деякі види пластикової продукції

Автор: Леся Москаленко
08:37 09.09.2021

Законопроект про обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання вже розроблений і у вересні має бути зареєстрований у Верховній Раді.

Про це  на зустрічі із журналістами, ініційованій Міністерством  захисту довкілля та природних ресурсів, повідомив міністр Роман Абрамовський.

Під заборону виробництва, ввезення на територію Україні і продажу підпадає одноразовий посуд – пластикові тарілки, контейнери для їжі, стаканчики, виделки, ножі та ложки, соломинки і мішалки для напоїв, шпажки, а також палички для повітряних кульок, ємності для їжі та напоїв, кришки від ємностей для напоїв (в тому числі, з пінополістиролу), гігієнічні ватні палички. Цікаво, що український перелік пропонованого до заборони одноразового пластику навіть жорсткіший, аніж той, який у липні цього року почав діяти у Європі.

Для виробів, які поки що не потрапили під заборону, але містять пластик, в законопроекті пропонується запровадити спеціальне маркування, щоб покупці бачили, що ця продукція має негативний вплив на довкілля і краще обмежити її споживання. Це вологі серветки, засоби особистої жіночої гігієни, підгузки, тютюнові вироби з фільтрами.

Одноразовий пластик не переробляється ніде у світі, він у величезних кількостях потрапляє у довкілля, шкодячи природі і людям. За всю історію існування пластику лише 9% його було перероблено, 12% – спалено, решта і досі перебуває у довкіллі. Пластик накопичується швидко, а розкладається сотні років. За оцінками експертів, до 2035 року кількість пластику зросте удвічі, а до 2050 – у чотири рази.

Маленькими кроками, поступово забороняючи шкідливу пластикову продукцію, Україна іде услід із європейськими тенденціями зменшення пластику у нашому житті. Одноразовий пластик коштує дешево, а обійдеться нам і наступним поколінням українців дорого. До того ж, без нього цілком можна прожити. 

Нагадаємо, що 1 червня у повторному другому читанні Парламент проголосував законопроект Про обмеження обігу пластикових пакетів.   Заборона на пакетики вступить у дію із 1 січня 2022 року. 

Тоді мережею прокотився флешмоб – українці «розривали стосунки» із пластиковим пакетиком, відомляючи, що вони з пластиком більше «не пара» і не хочуть ним користуватися.

Нагадаємо, нещодавно уряд України прийняв історичне рішення, яке дуже багато років чекали екологи і всі, кому не байдужі проблеми навколишнього середовища. Мова йде про обмеження вмісту фосфатів та інших сполук фосфору в мийних засобах, які буквально вбивають наші водойми, а отже і нас.

Останні новини