Був Ілліч, став “синій квадрат Малевича”: на проспекті Науки на стіні замалювали лице Леніна

Автор: Любава Лисичкіна
23:39 07.12.2021

Київ є містом з більш як 150 мозаїками радянського періоду. Процес позбавлення від наслідків комуністичної ідеології, що розпочався в часи розпаду СРСР, дійшов і до них.

Світлинами поділився міський дігер, екскурсовод Кирило Степанець.

За словами киянина,  зображення комуністичного діяча та вождя революції Володимира Леніна було на стіні будинку по проспекту Науки, 57. Нині замість його обличчя – синій квадрат.

 Як ідеться, восени 2015 року діяла Експертна рада, створена як дорадчий орган при Департаменті будівництва та архітектури.  На її  засіданнях вирішувалися питання  наявності художньої цінності об’єктів з комуністичною символікою та визначення їх долі (передача до спецфондів, музеєфікації, декорування або демонтажу). Результатом роботи стало складення Анотаційного звіту , який став першим опублікованим державними органами списком об’єктів, які містять радянську символіку. Згідно Додатку 1  серед них було визначено 5 мозаїк, які   мали залишитися збереженими  без змін, окрім останньої, на проспекті Науки, 57, з якої мали прибрати серп і молот.

Було вирішено не переносити мозаїки в майбутній музей, зважаючи на складність зняття матеріалів. Відповідно,  до них мали б додати пояснювальні таблички «твір радянського часу».  

До слова, парафіяни скаржаться на стан костелу Святого Миколая в Києві та не вірять владі.

Останні новини