Бо Мінкульт гальмує: Київрада просить Раду і Кабмін вирішити питання обліку пам’яток культури

Автор: Галина Ворона
13:45 13.05.2021

Київська міська рада просить Верховну Раду і Кабмін вирішити питання про занесення об’єктів культурної спадщини міста Києва до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Таке звернення підтримали сьогодні, 13 травня, 84 депутати на пленарному засіданні ІІ сесії Київської міської ради ІХ скликання.

У Київській міській раді зазначають, що облік пам’яток – це перший етап на шляху здійснення пам’яткоохоронної політики держави, вихідна ланка, з якої починається весь комплекс охоронних заходів, необхідних для тієї чи іншої пам’ятки. Тому на сучасному етапі питання організації обліку пам’яток є найбільш актуальним.

Також підкреслюється, що Департамент охорони культурної спадщини КМДА щорічно забезпечує підготовку облікової документації та подання пропозицій до Мінкульту для занесення об’єктів культурної спадщини до Держреєстру нерухомих пам’яток України.

У Київраді вважають, що збереження культурної спадщини має бути пріоритетним завданням усіх гілок влади та місцевого самоврядування. 

Читайте також: Мінкульт має скасувати наказ щодо Дачі з мезоніном та врятувати будівлю від забудови

Нагадаємо, раніше у КМДА поскаржились на бездіяльність Мінкульту: із поданих на розгляд 1509 пам’яток та щойно виявлених об’єктів з 2018 року по 1 квартал 2021 року міністерство прийняло накази лише по 23: 21 — занесено до Держреєстру нерухомих пам’яток України, 2 — визнано такими, що не підлягають занесенню.

Останні новини