“Беспредєл” по-білоруськи: під МЗС відбулась термінова акція на підтримку засновника телеграм-каналу NEXTA

Автор: Галина Ворона
20:54 23.05.2021

Під Міністерством закордонних справ у Києві проходить термінова акція на підтримку засновника телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича. Учасники акції вимагають негайної реакції влади України і міжнародної спільноти на безпрецедентне затримання режимом Лукашенка опозиційного журналіста.

Активісти кажуть, що викрадення людини, яке провернув сьогодні режим Лукашенка, спонукає їх до активних дій, адже за сфабрикованими кримінальними справами засновнику телеграм-каналу NEXTA Роману Протасевичу загрожує смертна кара, яка й досі застосовується в Білорусі.

Зараз ми побачили, що це вже виходить за межі території і охоплює повітряний простір. Багато тепер задумаються на тим, що тепер небезпечно не тільки їздити в Білорусь і проїжджати по її території, а й небезпечно пролітати над авторитарною країною”, – заявила глава правозахисної організації “Центр громадянських свобод” Олександра Матвійчук.

Близько 21:40 акція завершилась.

Як розповіла у Facebook заступниця гендиректора Національного музею Революції Гідності Ольга Сало, після завершення акції ініціативна група залишилась щонайменше до ранку, щоб скласти звернення до української влади з вимогою відреагувати – не лише заявами, але й санкціями.

За її словами, активісти дуже сподіваються на підтримку активної громадськості України.

Читайте також: Білоруське посольство в Києві намагалися закидати мішками з гноєм (ВІДЕО) 

Нагадаємо, для затримання колишнього головного редактора опозиційного білоруського Телеграм-каналу NEXTA і головного редактора ресурсу “Білорусь головного мозку”  Романа Протасевича примусово посадили у мінському аеропорту пасажирський лайнер компанії Ryanairзі 123 пасажирами на борту, який виконував рейс із Афін до Вільнюса і не планував ніяких зупинок у Білорусі.

Коли лайнер увійшов у повітряний прості Білорусі, надійшов сигнал про замінування літака і його екстрено посадили в аеропорту Мінська. Потім пасажирів вивели з літака і провели перевірку документів, під час якої Романа Протасевича затримали. Сталося безпрецедентне викрадення людини шляхом захоплення пасажирського лайнера.

Останні новини