Бенюк: будинок Булгаков “стирив”, але відіймати музей не треба – там може бути його кімнатка

Автор: Ольга Даниленко
17:14 23.01.2023

Будинок у Києві, в якому жив й творив письменник Михайло Булгаков був “стирений і перебраний на себе”. Треба повернути ім’я тому, хто побудував цей будинок. Там також може бути кімната Булгакова. 

Такими думками стосовно існування Музею Булгакова на Андрієвському узвозі поділився народний артист України, актор Богдан Бенюк. 

“Я можу сказати, що й Булгакова в тому музеї може бути кімнатка. Бо це ж не його будинок. І це всі знають що це не його. Але також вже прийнято існувати, що це його будинок, що він тут жив. Ні, це був стирений будинок, перебраний будинок на себе. А потім, те, що Булгаков заслуговує на народження у Києві – так сталося природно. І його відмітати не треба, бо це ім’я є світове. Мусить бути знак, що в цьому будинку жив Булгаков, тут був. Але треба повернути ім’я тому, хто побудував цей будинок. В тому числі і його (Булгакова, – ред.) таке саме місце має бути”, – пояснив актор.

Стосовно інших діячів культури, які народилися в Україні, але обрали бути діячами руської культури Бенюк додав, що їхня творчість також повинна вивчатися, однак з приставкою “вибрали інакше мистецтво, яке жило в їхніх душах”. 

“Хоча Гоголь не відривався так, як відірвалися інші”, – додав Бенюк. 

Повне інтерв’ю можна подивитися за посиланням.

Читайте також“Дом Булгакова” радянська влада “отжала” у міста разом із добрячим шматком історії – Оксана Забужко

Як писав “ВК“, Національна спілка письменників України запропонувала закрити музей російського письменника українського походження Михайла (Міхаїла) Булгакова та відкрити у приміщенні на Андріївському узвозі музей імені українського композитора Олександра Кошиця.

НСПУ вважає, що у Києві не повинен працювати музей письменника, який “люто ненавидів Україну та її незалежність, а також паплюжив, як тільки міг, її у своїх творах”, зокрема у романі “Біла гвардія“.

Згодом директорка музею, Людмила Губіанурі, іронічно відреагувала на ініціативу НСПУ.

Останні новини