4-річну дівчинку з “Азовсталі”, яку окупанти розлучили з мамою, передали родичам

Автор: Марина Максенко
18:45 11.05.2022

Чотирирічну Алісу, яку під час евакуації з "Азовсталі" окупанти розлучили з мамою, передали родичам. Разом із ними дівчинка чекатиме на повернення мами.

Омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що дівчинка разом із дядьком прямує до західної області України.

Найближчим часом дівчинку забере рідна бабуся, яка приїде з Польщі.

Служба видала відповідний наказ і дозволила родичам забрати дівчинку, поки її мама не повернулась. 

Окрім того, за її словами, Служба у справах дітей може, згідно з законодавством, передати дітей без супроводу на тимчасове влаштування родичам, знайомим або людям, які виявили таке бажання, до повернення законних представників дітей.

Наразі у Запорізькій області тимчасово влаштували 36 дітей, які дістались з окупованих територій без супроводу.

Також Денісова закликає міжнародні організації долучитися до визволення українців, які перебувають у полоні, задля поновлення права дітей на батьківське виховання, що передбачено Конвенцією ООН про права дитини.

“Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав дитини в Україні”, – написала вона.

Нагадаємо, що під час останньої евакуації з Маріуполя 8 травня російські окупанти розлучили жінку та її 4-річну доньку Алісу.

У колоні з евакуйованими маріупольцями до Запоріжжя прибула тільки дівчинка, натомість її маму залишили у фільтраційному таборі.

“Аліса, 4 роки. Дівчинка з бункера “Азовсталь”. Здавалося б, усе найстрашніше позаду, їх з мамою забрали евакуаційні автобуси й везли до міста Запоріжжя, але її маму затримали на блокпосту в Мангуші. Дитина залишилася зовсім одна. Вона схопилася за мене своїми маленькими ручками й обіймала міцно. Ми вдома. Лягаємо відпочивати”, — написала Злата Некрасова, заступниця голови Запорізької ОВА, яка прихистила дівчинку.

Щодо мами Аліси наразі ведуться переговори. Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук просить, щоб жінку відпустили й дали можливість бути з дитиною. До перемовин долучився також Червоний хрест.

Останні новини