Нардеп ОПЗЖ Ісаєнко знищує оборонне підприємство у Києві, отримує мільйони від держави й проштовхує свій закон у ВР через “слуг”

Автор: Ольга Даниленко
10:53 03.11.2022

Нардеп забороненої ОПЗЖ Дмитро Ісаєнко хвалиться, що продовжує забудовувати Київ під час війни та знищує оборонне підприємство заради елітного ЖК – будівництво вже призвело до зруйнування корпусів заводу “Радар”, де виготовлялися деталі для товарів, що забезпечують обороноздатність держави.

Нардеп ОПЗЖ Ісаєнко знищує оборонне підприємство у Києві, отримує мільйони від держави й проштовхує свій закон у ВР через “слуг”
Світлодіодне освітлення

Так, нардеп колишньої ОПЗЖ – тепер член депутатської групи “Відновлення України”, Дмитро Ісаєнко опублікував пост з посиланням на матеріал про те, що однією з перших до активних будівельних робіт у Києві повернулась компанія Perfect Group, яка відновила будівництво ЖК Stanford на території АТ “Київський завод “Радар”, який входить до Державного концерну “Укроборонпром”, на ділянках по вул. Предславинська, 35 у Печерському районі Києва.

А на сайті Perfect Group відновили продаж квартир у ЖК Stanford, будівництво якого було зупинено через зруйнування дев’ятьох приміщень заводу “Радар”.

 

До речі, згідно з декларацією, Ісаєнко офіційний мільйонер, хоча вся його офіційна трудова діяльність була роботою на державу – працював у Міноборони та Мінрегіонбуді.

Наприкінці 2021 року він став першим в Україні офіційним власником нової моделі Mercedes-Benz Maybach S400, вартістю $350 тисяч. Також у 2021 році тільки готівки “на руках” він задекларував 215,3 мільйона гривень.

На будівельному ринку компанія Perfect Group вважається бізнесом Ісаєнка. І сам він хвалить цю компанію у своїх чисельних колонках в Інтернет-ЗМІ.

Також, соратник держрадника Медведчука Ісаєнко досі отримає з Державного бюджету України мільйони гривень на будівництво житла для українських військових. І покупка квартир відбувається за ринковою вартістю.

Крім того, голова партії Слуга народу Олена Шуляк активно лобіює скандальний законопроєкт №5655 щодо так званої реформи містобудування, автором якого є нардеп ексОПЗЖ Ісаєнко.

Як відомо, Під час воєнного стану чоловік і брат “слуги” Шуляк виїхали у Польщу та вивезли $1,3 млн, шуби, годинники та ікони

Законопроєкт Ісаєнка здійснює всі заповітні бажання забудовників:

  • дозволить великому будівельному бізнесу позбавитися будь-якого державного контролю
  • позбавляє громадян впливу на планування і забудову територій громади
  • Мінрегіону, в якому колись працював нардеп, відходить корумпована система, яка існувала в ДАБІ, яку усунули для того, щоб побороти корупцію.

“Реформу містобудування” Ісаєнка та активне її лобіювання Шуляк публічно підтримує ще один великий забудовник – Андрій Вавриш (компанія SAGA Development).

Однак, Антикорупційна експертиза НАЗК надала негативний висновок законопроєкту №5655, адже виявила корупціогенні фактори. 

Головне науково-експертне управління ВРУ, яке дає висновки до кожного законопроєкту, виписало свої застереження щодо законопроєкту Ісаєнка аж на 18 сторінках. 

Заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій наголосила, що архітектори виступають проти законопроєкту Ісаєнка, адже його ухвалення перетворить українські міста лише на бетонні гетто.

Під застереженням для народних депутатів ухвалювати законопроєкт Ісаєнка підписався нині покійний Герой України, розвідник і захисник зелених зон Києва Роман Ратушний від ГО “Захистимо Протасів Яр”.


Рух Чесно оголосив голосування нардепів за законопроєкт Ісаєнка маркерним – інформація про те, як голосував кожен нардеп, буде відображена в його профілі у базі Політхаб.

Однак, парламент може найближчим часом розглянути вже у другому читанні законопроєкт Ісаєнка №5655.

Як соратник держрадника Медведчука нардеп Ісаєнко знищує оборонне підприємство у Києві, отримує мільйони під час війни від держави та проштовхує свій законопроєкт реформи містобудування у парламенті через представників партії Слуга народу – детальніше у матеріалі ВК.

Руйнування київського оборонного підприємства Радар, підозри у диверсії, шахрайстві, викраденні документів

До широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Київський апеляційний суд наклав арешт на земельну ділянку київського заводу “Радар” де Perfect Group, яку пов’язують з нардепом Ісаєнком, будує житловий комплекс Stanford. 

Згідно з ухвалою, суд визнав, що земельна ділянка на території АТ “Київський завод “Радар”, де Perfect Group будує ЖК Stanford має сліди кримінальних правопорушень – руйнування виробничих корпусів. Аби зберегти ділянку суд наклав на неї арешт.

Таким чином, суд заборонив Perfect Group проведення підготовчих робіт для будівництва, реконструкції та будівництва будь-яких споруд для проведення будівельних робіт.

Розслідуванням провадження займалися представники СБУ та висунули підозри за ст. 113 (диверсія), ст. 357 ч. 1 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження), ст. 366 ч. 1 (службове підроблення) КК України. Гендиректору заводу “Радар” було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість).

Правоохоронці встановили, що службові особи заводу “Радар” діяли за попередньою змовою зі службовими особами ДК “Укроборонпром” і ТОВ “Катерпіллер”. Мета – особисте збагачення.

Вони провели низку організаційних та юридичних дій, що призвели до зруйнування виробничих корпусів київського заводу “Радар” – під час реконструкції майнового комплексу забудовник повністю знищив 9 будівель державної власності. Збитки, завдані державі, оцінювалися у понад 3,6 млн грн.

В цих корпусах виготовлялися деталі, що використовуються у товарах, які забезпечують обороноздатність держави. Такі дії могли призвести до ослаблення державної обороноздатності.

Крім того, правоохоронці довели, що обвинувачені продовжують сприяти будівництву та зайняттю ділянки. Це свідчить про фактичне захоплення території заводу “Радар” та її нецільове використання.

Фактично будівництво Perfect Group на території київського оборонного заводу призведе до протиправного переходу права постійного користування ділянки від київського заводу “Радар” до комерційної структури поза законних процедур та без дозволу власника – Київради.

Додамо, що раніше розслідувачі проєкту “Наші гроші” повідомляли, що у ході досудового розслідування СБУ було встановлено факт неправомірних дій воєнних прокурорів в інтересах забудовників. Це стосується участі у розгляді справи в Окружному адмінсуді Києва, який змінив цільове призначення ділянки по вул. Предславинська, 35 на житлову забудову. 

Хто такий Ісаєнко?

 Дмитра Ісаєнка вважають людиною з орбіти “сірого кардиналу Києва”, екснардепа “Партії Регіонів” та ОПЗЖ, який ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну виїхав за кордон та став “одним з найвідважніших бійців “батальйону Монако”.

Ісаєнко пройшов у парламент від ОПЗЖ у 2019 році, і майже як і всі його соратники, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну не склав мандат.

Продовжує працювати у парламенті як член депутатської групи “Відновлення України”. Входить до комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

До цього, вся офіційна трудова діяльність Ісаєнка була роботою на державу. Однак, згідно з деклараціями Ісаєнка, він офіційний мільйонер – нерухомість, автівки, готівкові збереження.

Наприкінці 2021 року він став першим в Україні офіційним власником нової моделі Mercedes-Benz Maybach. На той час приблизна вартість розкішної автівки складала $ 350 тисяч. 

З 2002 по 2006 роки Ісаєнко був начальником Центрального спеціалізованого будівельного управління Міноборони України.

У Міноборони він пішов на підвищення і з 2006 по 2007 роки був директором Департаменту будівництва та відчуження фондів Міноборони.

Журналіст-розслідувач “Слідство.Інфо” викрив будівельну аферу Ісаєнка. Зокрема, у 2006-2007 роках, підпорядковане Ісаєнку державне підприємство “Ліси Оборони” вирішило звести для військовослужбовців будинок на 30 квартир у містечку Решетилівка Полтавської області.

Однак, ДП “Ліси оборони” не передало військовим житло, збудоване державним коштом, а через низку фірм перепродало приватній компанії, пов’язаній з Ісаєнком.


З 2007-го Ісаєнко перейшов у інше міністерство і до 2015 року був заступником Міністра регіонального розвитку і будівництва (Мінрегіонбуд).

За законом “Про очищення влади” у 2015 році Ісаєнко мав піти з посади. Однак, аби уникнути люстрації, зробив собі фейковий статус учасника бойових дій.

Коли про це стало відомо, Ісаєнко розповів про героїчне будування фортифікаційних споруд у зоні проведення АТО. Однак, забув видалити з соціальної мережі фото з відпочинку у той час, коли керував будівництвом у зоні АТО.

У 2015 році нардепи змусили заступника міністра Мінрегіонбуду Ісаєнка відмовитися від статусу учасника бойових дій. 

На наступний день Кабмін його звільнив з посади за незаконне набуття статусу учасника АТО.

До речі, у 2013 році увагу журналістів привернула декларація Ісаєнка. Він зазначив, що його річний дохід становив понад 20 млн грн. При цьому він не був власником будь-якого бізнесу, а в той час працював на держпосаді.

Також, Ісаєнко був фігурантом антикорупційного розслідування за фактом тендерних махінацій, а саме – порушення процедури проведення тендеру.

Зокрема, розслідувачі “Наші гроші” встановили, що на коштах учасників державної програми “Доступне житло 30/70” заробили банки, які належать донецьким бізнесменам, а також забудовник, близький до Ісаєнка, який і курував держпрограму. Тим часом самі учасники, здавши гроші, свої квартири не отримали. 

Також, у 2014 році Ісаєнко підробив протокол засідання містобудівної ради Мінрегіону щодо Генплану Києва. За даними видання “КиївВлада”, Ісаєнко сфальсифікував протокол засідання містобудівної ради при Мінрегіонбуді за Генеральним планом Києва до 2025 року. Зробив він це аби обійти законодавство: надіслати документ на розгляд Київради без проведення громадських обговорень та інших необхідних процедур.

З 2015-го по сьогодні Ісаєнко є віцепрезидентом Конфедерації будівельників України.

А з 2019 року став народним депутатом України.

У 2021 році Ісаєнко задекларував 215,3 мільйона гривень готівки “на руках”. 

Будівельний бізнес Ісаєнка

Коли Ісаєнко був на держслужбі – він офіційно не оформлював на себе фірми. Однак на підлеглих з Міністерства оборони записані десятки будівельних фірм.

Про це повідомляли у розслідуванні журналісти Bihus.Info. 

Зокрема, ці фірми стабільно отримували підряди від Міноборони, а Ісаєнко отримував мільйони. Зараз всі ці фірми увійшли до Perfect Group.

За даними журналістів, крім будівництва для Януковича, компанії з орбіти Ісаєнка отримали чимало договорів на будівництво житла для військовослужбовців, коли він працював у Міноборони.

Як соратник держрадника Медведчука Ісаєнко продовжує отримувати мільйони з Держбюджету під час війни

Компанія Perfect Group, яка на будівельному ринку вважається бізнесом нардепа колишньої ОПЗЖ Ісаєнка у 2022 році отримала з Держбюджету України 54 млн грн для будівництва 26 квартир для військових від Нацгвардії (МВС). Інформацію про це також повідомили журналісти Bihus.Info. 

Перші 19 квартир Нацгвардія оплатила у липні. Локація квартир – околиці Києва. Середня вартість кожної квартири – 2 млн грн. Загалом сума сплати склала майже 35 млн грн.

Додаткові 7 квартир Нацгвардія закупила у вересні. Локація – за Києвом. Середня вартість кожної близько 2 млн 750 тис. грн. Загальна сума сплати майже 19,5 млн грн.

Гроші за квартири пішли на рахунок закритого венчурного фонду “Княгиня Ярославна”. Нардеп Ісаєнко є його кінцевим бенефіціаром. Фонд “Княгиня Ярославна” зазначений в усіх електронних деклараціях, поданих нардепом Ісаєнком (2019-2021 рр.).

Щороку Ісаєнко декларував мільйонні дивіденди від “Княгині Ярославни”: у 2019-му цей фонд приніс йому 31,5 млн грн дивідендів, у 2020-му 67 млн, у 2021-му майже 114,5 млн.

Як свідчать відкриті джерела, фонд “Княгиня Ярославна” збирає кошти на будівництво житла, яке зводить група компаній Perfect Group.

У 2019 Perfect Group і фонд “Княгиня Ярославна” фігурували у кримінальному провадженні за підозрою у несплаті податків.

До чого тут слуги

Соратник Медведчука нардеп Ісаєнко – є членом парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Як кажуть представники ринку, непублічно Ісаєнко намагається протягнути законопроєкт № 5655 щодо реформування містобудівної галузі “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності”. 

Одним з авторів законопроєкту є сам нардеп екс-ОПЗЖ Ісаєнко.

Представники Руху чесно проаналізували законопроєкт Ісаєнка і наголосили: у разі його ухвалення великий будівельний бізнес позбавитися будь-якого державного контролю. Також, закон Ісаєнка розширює можливості для різноманітних будівельних афер.

Зокрема, за проєктом закону Ісаєнка для забудовників встановлюється приватний контроль. Тобто, забудовник може створити собі свою фірму, яка і буде “контролювати” його діяльність. А можна, якщо це великий забудовник, наприклад, такий як Perfect Group, створити власну контролюючу компанію.

Ні прокуратура, ні органи місцевого самоврядування не будуть брати у контролі участь.

Саме цей приватний нагляд вирішує, чи подавати скарги на забудовника, чи ні. Але все, що може приватна компанія, це виписати припис про порушення. Якщо його не виконують, то можуть звернутися до суду, а можуть і не звернутися. 

Також, контролерів, за цим законом, треба буде страхувати. Вартість страховки від € 3 до € 5 млн в залежності від класу будівництва. Наприклад, такі великі компанії, як Perfect Group зможуть дозволити собі страховку.

Законопроєкт Ісаєнка здійснює ще одну заповітну мрію забудовників – узаконення самочинного будівництва.

Випадки, коли громада відвойовує у самобуду ділянки, трапляються, але, якщо приймуть цей законопроєкт – це стане неможливо.

Окрім того, забудовники зможуть не чекати на будь-які погодження органів охорони культурної спадщини. Якщо раптом впродовж 14 днів їм не надійшла відповідь –  законотворці пропонують застосувати правило мовчазної згоди.

Також, Ісаєнко не забув про Мінрегіонбуд, у якому він працював. За його законопроєктом Мінрегіонбуд фактично перебирає повноваження корупційної ДАБІ, яку усунули для того, щоб побороти корупцію.

До того ж Мінрегіонбуд буде виносити рішення про притягнення учасників ринку до відповідальності та накладення штрафів – всіє учасників, окрім забудовників. При чому подавати такі скарги зможуть як раз забудовники на всіх інших учасників ринку.

Експерт з містобудування Георгій Могильницький наголосив, що у разі ухвалення законопроєкту Ісаєнка кияни не зможуть зберегти культурну спадщину столиці, адже у законопроєкті нема:

  • заборони на проведення будівельних робіт у разі відсутності затверджених режимів використання історичних ареалів та зон охорони пам’яток;
  • механізмів збереження цінної та рядової історичної забудови, без оточення якою пам’ятки суттєво втрачають свою цінність.

Голову партії “Слуга народу” Олену Шуляк через активну пропаганду та лобіювання законопроєкту Ісаєнка він назвав ліцеміркою, який начхати на збереження культурної спадщини, аби тільки її знищував не окупант, а наші рідні українські будівельні відморозки заради власного збагачення.

Разом з Шуляк публічно також лобіює законопроєкт Ісаєнка заступниця міністра регіонального розвитку громад та територій (Мінрегіонбуд) Наталя Козловська.


Ось частина презентації законопроєкту нардепа екс-ОПЗЖ Ісаєнка від нардепа “Слуга народу” Шуляк. Повністю презентацію можна подивитися – за посиланням.

А ось чисельні пости Шуляк у соціальних мережах з підтримкою законопроєкту Ісаєнка:

Законопроєкт Ісаєнка №5655 та активне його лобіювання “слугою” Шуляк підтримує ще один великий забудовник – власник SAGA Development Андрій Вавриш. 

Однак, колишній нардеп та депутат Київради, а зараз Голова політичної партії Народовладдя Юрій Левченко вважає що Шуляк має понести кримінальну відповідальність за багаторічну роботу та лобіювання інтересів “злобудовної мафії”.

У 2021 році парламент вже підтримав у першому читанні законопроєкт Ісаєнка, хоча Антикорупційна експертиза НАЗК надала негативний висновок по законопроєкту Ісаєнка – виявила корупціогенні фактори. 

Головне науково-експертне управління ВРУ, яке дає висновки до кожного законопроєкту, виписало свої застереження щодо законопроєкту Ісаєнка аж на 18 сторінках. 

Також не було належних обговорень із громадськістю та архітекторами. 

Заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій наголосила, що архітектори виступають проти законопроєкту Ісаєнка, адже його ухвалення перетворить українські міста лише на бетонні гетто.

Вона розповіла, що закон про так звану “містобудівну реформу” писали без участі Національної спілки архітекторів України – документ готували Конфедерація будівельників України (де Ісаєнко є віцепрезидентом), представники будівельного ринку та Офіс простих рішень і результатів. 

Протягнуть або ні законопроєкт Ісаєнка у парламенті

До початку широкомасштабного вторгнення лобісти Ісаєнка не змогли “протягнути” законопроєкт у другому читанні й намагаються “протягнути” його зараз – під час воєнного стану, коли заборонені мітинги, журналісти не можуть відвідувати засідання, а ТК “Рада” навіть не транслює засідання парламенту.

А намагаються “протягнути”, бо можуть – один з авторів законопроєкту – мільйонер, який “все життя писв’ятив роботі на державу”, нардеп забороненої ОПЗЖ, який зробив собі фейковий статус учасника АТО, соратник держрадника Медведчука – Дмитро Ісаєнко входить до складу профільного Комітету ВР з розгляду законопроєкту і має можливість впливати на висновок комітету перед винесенням документу на голосування нардепів. Крім того, у підготовці законопроєкту №5655 брала участь Конфедерація будівельників України, де Ісаєнко є віцепрезидентом. 

Заступницею голови цього профільного комітету є голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк, яка активно лобіює законопроєкт Ісаєнка.

Крім того, Ісаєнко є бенефіціаром закритого венчурного фонду “Княгиня Ярославна”, куди навіть Нацгвардія переказує гроші за побудовані квартири, а девелопером виступає будівельна компанія Perfect Group, яку пов’язують з нардепом екс-ОПЗЖ Ісаєнком. Але МВС не зацікавилась цим питанням.

Голосування за цей законопроєкт Рух ЧЕСНО оголосив маркерним – інформація про те, як голосував кожен народний депутат, буде відображена у його профілі у базі Політхаб. Але чи зупинять народних обранців репутаційні ризики?

Сама Шуляк нещодавно відповіла на запитання журналістів, чому нардепи від забороненої ОПЗЖ досі у парламенті, а не у в‘язниці: “працюють дуже конструктивно, підтримують всі ініціативи монобільшості”.

 

 

Великий Київ у Google News

підписатися