Пілот Ан-225 “Мрія”: Все можна відновити, але чи є сенс, ви ж бачите стан країни

Автор: Ольга Даниленко
16:49 11.07.2022

Пілот екіпажу АН-225 “Мрія” Яків Григорович розповів про знищений російськими окупантами легендарний літак та свій розтрощений будинок на Київщині.

Пілот Ан-225 “Мрія”: Все можна відновити, але чи є сенс, ви ж бачите стан країни
оренда квартири Київ

Чоловік був одним з пілотів найбільшого літака у світі з 2010 року.

Мрія” є “Мрія”: куди не прилетиш, скрізь пів міста виходить дивитися. У нас вона була так, на задвірках“, – зазначив він.

Зараз чоловік має песимістичні думки щодо відновлення найбільшого у світі літака. З пілотом спілкувався волонтер Руслан Горовий, який випадково побачив Якова Григоровича, коли він виносив зі свого розтрощеного будинку биту цеглу і залишки речей.

Волонтер: А як би ви описали “Мрію” тим, хто її не бачив?

ЯГ: Дуже вражає, коли заходиш у літак і дивишся, що там завантажено. Аж волосся дибки стають, що невже це все можна підняти й летіти. Спогади дуже гарні про “Мрію”, дивуєшся інженерній думці: там те складається, там нахиляється.

Волонтер: Як думаєте, чи є шанс відновити Мрію?

ЯГ: Шанси завжди є. Я навіть не знаю. Коли “Мрію” почали будувати, відкрили у СРСР 110 інститутів додатково, щоб побудувати “Мрію” і “Руслан”. А зараз… Ви ж бачите стан нашої країни.

Волонтер: Коли аеродром (аеропорт “Антонов – Київ-2”, Гостомель, – прим. “ВК”) обстрілювали, ви тут були?

ЯГ: Так, в будинку своєму.

Волонтер: Ви ж розуміли що відбувається?

ЯГ: Я числа 18-го (лютого, – прим. “ВК“) ходив туди на роботу. Казав, гоніть “Мрію”. Затримка була з двигуном. Не було двигуна, його привезли тільки 22-го числа. Не встигли. Там говорять, що і на п’яти двигунах можна летіти… там все одно треба було щось повісити.

Волонтер: У ваш будинок попало, ви виїжджали кудись?

ЯГ: Так, я вранці 28-го приніс солдатам кип’яток, чай. У них все будо, тільки кип’ятку не було. Сержант відкликав у сторону, запитав, чи є в мене куди їхати. Я кажу – є. “Валіть звідси, – каже він, – бо зараз, через хвилин 40 почнеться“. От що встигли за 40 хвилин, оділися і поїхали.

Волонтер: Будинок не підлягає відновленню?

ЯГ: Все можна відновити. Сильно прилетіло, я п’ять “градів” дістав, купу снарядів. А сенс який, я не знаю.

Дивіться також: “Мрія” в ділі. Пілот показав відео польоту легендарного літака ззовні і зсередини

Як відомо, пілоти “Мрії” готові були вилетіти з Гостомелю на запасний аеродром, орендований на п’ять років спеціально для “Мрії” у Німеччині (Лейпциг), але наказу на зліт так і не було. 24 лютого, під час повітряної атаки військ РФ на аеропорт Гостомель під Києвом, був знищений один з найбільших літаків у світі – АН-225 “Мрія”.

Командир екіпажу “Мрії” Дмитро Антонов звинуватив керівництво заводу “Антонов” у бездіяльності. Він наголосив, що у керівництва була можливість врятувати літак, однак вони нею не скористалися. В Укроборонпромі заявили, що не знали про напад РФ, тому й не врятували “Мрію”, а секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що всі все знали.

Як повідомляв “ВК”, 29 червня засновник компанії Virgin Galactic, мільярдер Річард Бренсон прибув до України. Він побував у Гостомелі – цікавився аеродромом ДП “Антонов”, можливостями його відновлення. Також він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у Києві – з ним обговорили проєкт будівництва нового літака “Мрія”.

Великий Київ у Google News

підписатися