15 липня – верхівка літа: сьогодні можна поклонитись березі і скупатись у росі

08:58 15.07.2021

15 липня в Україні відзначають День миротворців, а у світі – День навичок молоді. Наші предки цього дня вшановували берегинь. За народними повір'ями 15 липня дня не можна робити великі покупки та варто завершити розпочате. Чим ще цікавий день, що ділить літо навпіл, читайте далі.

День українських миротворців

Після Другої світової війни була створена Організація Об’єднаних Націй (ООН), яка має у своєму складі й миротворчі сили. За весь час свого існування українські миротворці провели безліч успішних операцій та врятували не одне життя, а мільйони. 21 травня 2013 року Верховна Рада прийняла постанову №1165 “Про встановлення Дня українських миротворців” 15 липня. Мета дня – вшанування мужності, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам’яті миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Всесвітній день навичок молоді

За даними Міжнародної організації праці, молоді люди мають в 3 рази більше шансів стати безробітними, ніж дорослі. 1 з 5 молодих людей, або 125 мільйонів, працюють, але живуть у крайній бідності.

Розвиток навичок є основним засобом дати молодим людям можливість зробити плавний перехід до роботи. У грудні 2014 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла оголосила 15 липня Всесвітнім Днем навичок молоді. Мета цього дня – домогтися більш високих соціально-економічних умов для сучасної молоді як засіб вирішення проблем безробіття і зайнятості.

15 липня – свято Берегині

У цей день наші пращури відзначали старовинне слов’янське свято – день Берегині. Вважалося, що саме вона породила все живе на Землі.

Берегиня захищає людей від бід, але не всіх, а тільки лише тих, хто живе по совісті і не порушує законів природи. Наші предки вірили, що саме вона створила всіх духів і земні багатства, а потім подарувала їх людям.

В її образі немає ніякого негативу. Вона – не богиня, яка може і похвалити, і покарати за проступок. Максимум, що зробить Берегиня – це відмовить у допомозі, якщо людина завинила.

Берегиню часто ототожнювали з березою або плакучою вербою, іноді навіть зображували матінку в образах цих дерев.

Деякі дослідники вважають, що також Берегинями називали русалок – “берегових дів”. Це, до речі, пояснює, чому Берегиня так часто допомагала рибалкам і охороняла всіх тих, хто живе біля берега якої-небудь водойми.

Наші предки в цей день зверталися до Берегині, щоб вона допомогла зібрати хороший урожай хліба і врятувала сім’ю від голоду. Однак, працювати в цей день на поле було не можна, як і в будь-яке з слов’янських свят.

Так як береза ​​і плакуча верба вважаються образами Берегині, 15 липня цим деревам віддавали особливі почесті. Дівчата і жінки, бажаючи проявити повагу до богині, виходили за межі села, знаходили берізку або вербу, кланялися їй і просили щастя в любові, миру в домі, благополуччя і захисту від ворогів. 

Була цього дня ще одна цікава традиція – розстелити на ранковій росі рушник, а потім обтертись ним. Всі знали, що ранкова роса має цілющі властивості. Після обтирання рушники сушили на березах – дерева забирали з тканини зібраний негатив і заряджали рушник силою Берегині.

Пізніше ці ж рушники, нагодовані Вищою силою, використовували, як засіб від псування і пристріту.

Багато дівчат в цей день намагалися приворожити коханого. Для цього вони знаходили маленьку гілочку берези і ховали її під поріг будинку коханого. Після того, як він через неї переступить, гілочку таємно забирали, ховали в сухе місце і примовляли: “Як цей прут сохне, так нехай і він (називалося ім’я юнака) від любові до мене сохне”.

Прикмети 15 липня

  • Жовті листочки на деревах – осінь і зима будуть ранніми;
  • З цього дня починає цвісти вода в річках;
  • Якщо після дощу риба висовує голову з водойми, вечір буде теплим.
  • Побачити себе уві сні плачущим – хороший знак, підсвідомість очищається від накопиченого негативу;
  • Наснилася дорога – теж непогано, ви не стоїте на місці;
  • На кінчиках листя трави з’явилася роса – до опадів.
  • Сон залишив неприємне відчуття – пора зайнятися своїм здоров’ям.
  • Західний вітер подув – чекай дощу.
  • Вранці по воді туман стелиться – на гарну погоду.

Що можна, а що не можна робити 15 липня

Сьогодні можна братися за будь-яку роботу і завершувати розпочаті справи – вищі сили принесуть успіх у справах і допоможуть домогтися бажаного.

Не рекомендується:

  • робити великі покупки – не принесуть радості.
  • багато розмовляти, особливо, в негативному ключі – можуть початися проблеми з зубами;
  • пересаджувати рослини і плодові дерева – не приживуться;
  • незаміжнім дівчатам не можна залишати немитий посуд – майбутній чоловік виявиться з поганою репутацією.

У кого сьогодні День ангела

Сьогодні, 15 липня, День ангела святкують Арсеній, Генріх, Фотій та Ювеналій.

Останні новини