Пенсіонерка з забороненою символікою намагалась пройти до Меморіалу Вічної Слави

Автор: Галина Ворона
12:56 09.05

Україна залишила у далекому минулому святкування 9 травня і відзначає закінчення Другої світової війни з рештою прогресивного світу 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом 8 травня, Втім, дехто з літніх киян, загартовані роками радянської пропаганди, за старою звичкою сьогодні принесли квіти до Меморіалу Вічної Слави. Не обійшлось і без провокацій.

Пенсіонерка у радянському воєнному строї у пілотці з червоною зіркою, яка є забороненою символікою, намагалась пройти до Меморіалу Вічної Слави у Києві.

 За інформацією ЗМІ, літня жінка на ім’я Галина Савченко, стверджувала, що вона зі “всеукраїнської спілки радянських офіцерів”.

Поліція просила зняти пілотку, на якій зображена заборонена в Україні символіка, але пенсіонерка відмовилась.

Однак під час того, коли поліцейські почали складати адмінпротокол за носіння комуністичної символіки СРСР, до них почали чіплятись перехожі, аби правоохоронці її відпустили (“будьтє людьмі”, “да што єто тваріца” і тд).

Читайте також: З мрією про політичну та економічну співпрацю – 9 травня відзначають День Європи

Нагадаємо, в Україні діє заборона на використання символіки тоталітарних режимів: до неї належать герби, прапори СРСР, УРСР, інших комуністичних країн, серп і молот, в тому числі у поєднанні з п’ятикутною зіркою, гімни СРСР або радянських республік, будь-яка символіка комуністичної партії, пам’ятки із зображенням партійних та радянських керівників, комуністичні гасла і цитати.

Їх використання передбачає:

  • адміністративну відповідальність – стаття 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зазначає, що виготовлення і пропаганда георгіївської стрічки тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.
  • кримінальну відповідальність – стаття 436 -1 Кримінального кодексу України – виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

Останні новини