Зона відновлення: у Чорнобилі збудують вітропарк за німецькими технологіями

Автор: Галина Ворона
15:15 12.09.2023

У Чорнобильській зоні відчуження зведуть вітровий парк, який зможе забезпечити світлом майже тисячу домогосподарств.

Як повідомляє  Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, меморандум про співпрацю над проєктом будівництва такої електростанціївони підписали з німецькою  міжнародною компанією “NOTUS ENERGY”, Національною енергетичною компанією “Укренерго”, а також Державним агентством України з управління зоною відчуження.

У Міндовкіллі зазначили, що таке використання території Зони відчуження принесе інвестиції та нові робочі місця. А це внесок в енергонезалежність України, розвиток зелених технологій та прибутки для держави.

Ще до повномасштабного вторгнення у нас були стратегічні плани перетворення Чорнобильської зони у Зону відновлення. Війна не змінила їх, а тимчасово призупинила. Партнерство з “NOTUS ENERGY” є позитивним прикладом для міжнародних інвесторів, що Зона відчуження приваблива та перспективна територія розвитку не лише відновлювальної енергетики, а й інших екологічно чистих технічних рішень”, – зазначив перший заступник Міністра Олександр Краснолуцький.

У профільному міністерстві кажуть, що реалізація проєкту дозволить:

  • підвищити виробництво електроенергії в енергодефіцитному регіоні;
  • оптимально використати занедбану територію;
  • відновити мережеву інфраструктуру.

Читайте також: Ще один крок до енергонезалежності: у Бучанській громаді запрацювала сонячна електростанція, яка забезпечує мешканців водою

Нагадаємо, три медзаклади у Києві обладнають сонячними електростанціями на пів мільйона євро.

Останні новини