Жителі Броварів на чолі з мером виступають проти перейменування міста

Автор: Вікторія Мілюта
11:35 21.03

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав зміну назви міста Бровари на Броварі, проте містяни та мер висловилися проти такого рішення.

За словами міського голови Ігоря Сапожка, депутати не враховували думку науковців, які раніше надали експертні висновки щодо збереження назви міста Бровари.

До того ж броварчани підтримали петицію щодо збереження назви міста. Таку ж думку вони висловили під час опитування, яке проводилося незалежними ЗМІ.

В той же час деякі активісти вимагають повернути населеному пункту історичну назву, вони навіть виходили на відповідну акцію.

На їхнє переконання, для перейменування існують історичні і лінгвістичні підстави: саме про Броварі писав у своїх творах Тарас Шевченко, так досі пише і Ліна Костенко.

Читайте також: Їхніми іменами називають вулиці: хто такі брати Чибінєєви, на честь яких перейменували вулицю у Дарницькому районі

Та мер все ж просить прислухатися до думки більшості.

«Сьогодні зранку було направлено звернення до Голови Верховної Ради України та народних депутатів України з вимогою ретельного перегляду даного питання та збереження назви міста Бровари», – наголосив Сапожко.

Нагадаємо, за даними мовознавців, в 20-х роках минулого століття українські топоніми мали такий вигляд: Броварі, Лубні, Ромен, Конотіп, Путивель, Озів і Озівське море, Озюм. А згодом їх назви змінилися на Бровари, Лубни, Ромни, Конотоп, Путивль, Азов, Азовське море та Ізюм.

Останні новини