Залишилось тільки ім’я. В мережі показали руйнування літописної гори Щекавиця

Автор: Володимир Хлєбников
14:32 03.11.2021

Легендарна київська гора Щекавиця, що височіє над Подолом, майже повністю знищена. Зусиллями забудовників від літописної місцини залишилися тільки назва.

Фото: Facebook Vadym Toropov

Фото “понівеченої” гори сьогодні, 3 листопада, у Facebook оприлюднив киянин Вадим Торопов.

“Щекавиця – асталась толька імя”, – із сумом прокоментував він.

На світлинах видно сміття та залишки спиляних дерев. Ймовірно, це наслідки дій забудовників, які вже понад 10 років намагаються підібратися до Щекавиці з різних боків, щоб звести чергову “елітну” багатоповерхівку. 

Додаткових подробиць автор фото не повідомив.

Читайте також: Без оголошення робіт. На Лук’янівці взялися зносити історичну будівлю (ФОТО)

У серпні поточного року протистояння навколо Щекавиці, а саме на вулиці Лук’янівській ШШевченківський район), перейшло у гарячу фазу – противники забудови зламали будівельний паркан.

Довідка. За легендою, Щекавиця (Олегівка) – гора одного з трьох братів-засновників Києва – Щека. Літопис під 1151 роком згадує її як фортецю при захисті Києва від зазіхань руського князя Юрія Долгорукого.

Біля підніжжя гори розміщені слов’янські поховання передхристиянської доби VIII — IX століть. За однією з версій, там гадюка “вкусила” Віщого Олега. Є версія, що його поховали саме на Щекавиці.

1 квітня 2011 року гору почали руйнувати. 24 вересня 2020 року рішенням Київради був створений ландшафтний заказник “Гора Щекавиця”. Охоронну зону заказника було встановлено між вулицями Олегівською, Лук’янівською, Нижньоюрківською, Кирилівською та Нижнім Валом. Утім, від руйнування історичну місцину це не врятувало.

Читайте також: Річка Почайна отримає природні береги: з днища знято бетонні плити (ФОТО)

Останні новини