Залякував ЗМІ та іноземців. Білоруський агент готував теракт у Києві

Автор: Володимир Хлєбников
10:33 10.02.2022

Служба безпеки України викрила киянина, завербованого представниками білоруської держструктури, який готував теракт у столиці. Його затримали під час спроби підпалити автомобіль біля будівлі громадської організації.

Про це сьогодні, 10 лютого, повідомив пресцентр СБУ.

За даними правоохоронців, чоловік “займався залякуванням представників ЗМІ та іноземних громадян“. Він залишав написи з погрозами та образами біля їхніх помешкань в Києві, а також “здійснював повідомлення про псевдомінування“.

Зловмисник причетний до організації несанкціонованих “мітингів” поблизу закордонних дипломатичних представництв. Учасники цих заходів використовували деструктивну агітацію…. Дії ворожого агента були спрямовані на розхитування внутрішньо-політичної ситуації в Україні та дискредитацію нашої держави перед країнами ЄС та громадянами Республіки Білорусь“, – йдеться в пресрелізі пресцентру СБУ.

Крім того, за даними спецслужби, “зловмисник збирав дані про українських військовослужбовців з прикордонних районів“.

Його завербували через одну з анонімних груп месенджера Telegram. Для зв’язку з «кураторами» використовував заборонені російські електронні поштові сервіси. За проведення підривної діяльності він із-за кордону одержував гроші на свою банківську картку. Для вчинення теракту зловмисник придбав транспортний засіб, легкозаймисті матеріали та піротехніку“, – інформує СБУ.

Провадження щодо затриманого відкрито за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада), ст. 258 (терористичний акт).

Прізвище ворожого агента в СБУ не повідомили, однак оприлюднили відео з його затриманням:

Як писав “ВК”, 31 січня поліція заявила, що розкрила підготовку масових заворушень біля будівлі ОПУ. Зловмисники, за даними слідства, планували залучити близько 5 тисяч учасників, зокрема півтори тисячі “тітушок”. У ході провокацій нібито мали пролити бутафорську кров, що стало б приводом для більшої агресії.

За даними ЗМІ, заворушення готував колишній полковник поліції Юрій Голубан, якого підозрювали в співпраці з російськими бойовиками на Донбасі. 1 лютого Печерський райсуд заарештував його на два місяці.

Читайте також: Фейкові протести, сутички, бутафорська кров. Про що говорили керівники МВС на “екстреному брифінгу”

Останні новини