За вагітними киянками лікарі тепер зможуть спостерігати дистанційно

Автор: Вікторія Мілюта
12:57 26.12.2023

Вагітні киянки з високими перинатальними ризиками тепер мають можливість цілодобового домашнього спостереження та лікарського контролю за станом ненародженої дитини.

Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург.

За її словами, реалізація цього нескладного в користуванні для вагітної і одночасно ефективного високотехнологічного проєкту в змозі зберегти не одне життя, адже швидке виявлення проблеми внутрішньоутробного стану плоду дозволяє вчасно зреагувати та попередити загрозливі ситуації.

Фетальний доплер – так називається медичний девайс – використовують для моніторингу серцебиття плода у ІІ та ІІІ триместрах вагітності. Бачити, чи все гаразд, в умовах реального часу може сама вагітна та її акушер-гінеколог.

«Невеличкий гаджет за допомогою спеціального додатку у смартфоні дозволяє і самій майбутній мамі, і лікарям постійно відслідковувати, що відбувається з майбутнім малюком, та вчасно зреагувати в разі виявлення порушень. І це при тому, що жінка продовжує жити звичним життям і не має необхідності перебувати у стаціонарі або щодня здійснювати контрольні візити до клініки. Із мобільного вагітної всі дані потрапляють у її особистий кабінет, доступ до якого має вона та медики. Крім того, у разі загрози плоду, на мобільний телефон лікарів миттєво приходить відповідне сповіщення», – пояснила Гінзбург.

Читайте також: Зміни в декретних відпустках: вагітні можуть самостійно обирати час для оформлення

Визначати, чи потрібне конкретній вагітній таке дистанційне спостереження, має винятково лікар, який аналізує її діагноз та поточний стан здоров’я.

«Така можливість для мешканок столиці безкоштовна та доступна для всіх пацієнток комунальних медичних закладів. Ми лише почали роботу з фетальними доплерами, та, окрім перших результатів, уже маємо відгуки від жінок, що навіть сам факт такого зручного та надійного контролю діє заспокійливо, знімає напруження і стрес через занепокоєння про перебіг вагітності. Звісно, психоемоційний стан мами дуже важливий. Та головне, що завдяки запровадженню сучасних технологій у столиці з’явився додатковий дієвий механізм зниження ризиків материнських і перинатальних втрат. А по факту це – врятовані життя та щасливі родини», – наголосила Гінзбург.

Раніше у столичному пологовому розповіли, чи впливає на плід алергія під час вагітності.

Останні новини